În urma concluziilor Consiliilor Europene din 10-11 decembrie 2020, respectiv 21 ianuarie, statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Orientările sunt menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conţinutului certificatelor de vaccinare, şi să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul în versiunea engleză referitor la orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale poate fi accesat AICI

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea şi integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul reţelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecţie a datelor şi de securitate, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Conform sursei citate, orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât şi mijloace digitale, asigurând flexibilitatea şi compatibilitatea cu soluţiile naţionale existente, precum şi o protecţie riguroasă a datelor cu caracter personal.

„Salut adoptarea orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare şi aştept cu interes continuarea cooperării cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetăţeni pe atât pe parcursul, cât şi după încheierea pandemiei”, a afirmat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides

Orientările sunt rezultatul discuţiilor şi reflecţiilor din cadrul reţelei de eHealth, precum şi al primelor consultări cu Comitetul pentru securitate sanitară, EMA, ECDC şi OMS. Orientările vizează în principal vaccinarea împotriva COVID-19, dar ar putea fi utilizate în viitor ca bază pentru dovedirea statutului în privinţa vaccinărilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.