Estonia şi Letonia, state membre NATO şi UE, le-au spus ambasadorilor ruşi din capitalele lor să plece acasdă, după ce Moscova a anunţat că îşi retrogradează nivelul relaţiilor diplomatice cu Estonia, pe care o acuză de "rusofobie totală", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus de Externe a anunţat luni că i-a spus trimisului estonian că trebuie să plece luna viitoare. Estonia a răspuns la fel, spunându-i trimisului rus să plece până la 7 februarie, a declarat ministrul afacerilor externe Urmas Reinsalu.

Letonia, în solidaritate cu Estonia, i-a spus trimisului său la Moscova să plece până la 27 februarie, potrivit unui tweet al ministrului de externe Edgars Rinkevics.

Ambele ţări baltice au precizat că îşi retrogradează relaţiile diplomatice cu Rusia la nivel de însărcinat cu afaceri.

Estonia, Letonia şi vecinul lor baltic, Lituania, au fost printre aliaţii NATO care au susţinut cu tărie ca Germania să furnizeze tancuri de luptă Leopard pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse.

"Vom continua să sprijinim Ucraina, în condiţiile în care Rusia plănuieşte atacuri pe scară largă, şi facem apel la alte ţări care gândesc la fel ca noi să îşi sporească asistenţa acordată Ucrainei", a declarat ministrul estonian Reinsalu, într-un comunicat.

La rândul său, Lituania îl expulzase pe emisarul rus încă din aprilie anul trecut şi şi-a diminuat reprezentarea diplomatică, după ce Ucraina a acuzat forţele ruse de uciderea civililor în oraşul Bucea.

Moscova a declarat că decizia pe care a luat-o luni a fost un răspuns la o decizie a Tallinn-ului de a reduce dimensiunea ambasadei ruse din Tallinn. "În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat", a declarat MAE rus.

"Regimul estonian a primit ceea ce a meritat", a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Estonia a transmis Rusiei, la 11 ianuarie, să reducă numărul de diplomaţi de la ambasada sa din Tallinn la opt, echivalentul numărului de diplomaţi estonieni aflaţi la post la Moscova.

Toate cele trei ţări baltice s-au alăturat săptămâna trecută altor câtorva aliaţi occidentali, trimiţând mai multe arme proprii în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.