Mai multe ţări din UE au anunţat vineri, la Bruxelles, că ar putea să adopte în zilele următoare măsuri la nivel naţional vizând Rusia, precum expulzări de diplomaţi, în urma otrăvirii unui fost spion rus, Serghei Skropal pe teritoriul britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lituania, Irlanda, Cehia şi Danemarca fac parte dintre ţările care s-au declarat pregătite să ia măsuri suplimentare, după ce UE şi-a exprimat joi susţinerea faţă de Regatul Unit şi a decis să-şi recheme ambasadorul în Rusia la ”consultări”.

”Eu cred că măsuri naţionale vor fi aplicate deja începând de săptămâna viitoare, în numeroase ţări”, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite vineri, la sosirea la a doua zi a unui summit european, la Bruxelles. Ea a anunţat joi că reflectează la expulzarea unor diplomaţi.

”Vom analiza în zilele care vin dacă vrem să luăm măsuri individuale în legătură cu diplomaţi ruşi” din Irlanda, a declarat la rândul său premierul irlandez Leo Varadkar.

Varadkar a precizat că va fi necesar ca mai întâi să se efectueze o ”evaluare a securităţii”, iar ”noi vom lua o decizie la începutul săptămânii viitoare”.

”Probabil că vom merge în această direcţie”, a declarat la rândul său premierul ceh Andrej Babis, întrebat despre posibilitatea ca ţara sa să expulzeze diplomaţi ruşi.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a anunţat vineri că Guvernul său va ”lua foarte în serios în calcul, în zilele următoare, măsuri suplimentare”.

Liderii Celor 28 au susţinut joi seara - în unanimitate - Regatul Unit, apreciind că Moscova este ”foarte probabil” în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, şi hotărând să-l recheme pe ambasadorul UE la Moscova la ”consultări”.

O perioadă de rechemare a ambsadorului european de o lună a fost evocată, a anunţat vineri o sursă europeană, care a adăugat că modalităţile exacte nu au fost încă hotărâte.

Kremlinul a declarat vineri că ”regretă” această decizie a UE, dând asigurări că ”Rusia nu are absolut nimic a face cu cazul Skripal”.

Franţa, care a contribuit la înăsprirea tonului europenilor cu privire la Moscova în textul lor comun, s-a declarat la rândul ei pregătită, joi, să ia ”posibile măsuri, decise la nivel naţional, în concert cu alte ţări europene”, potrivit Elysée.

Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, prezentanţi drept agenţi de informaţii ”nedeclaraţi”, sancţionând Moscova, şi a anunţat că niciun membru al Guvernului nu se va duce în Rusia să urmărească meciuri în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, în iunie şi iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.