Iowa, stat american din zona Midwest, dă luni startul alegerilor din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului care la scrutinul din noiembrie îl va înfrunta pe actualul preşedinte Joe Biden, iar fostul său rival Donald Trump pleacă în cursa republicană ca favorit detaşat, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şi totuşi, se întreabă mulţi, va reuşi Donald Trump să-şi elimine toţi rivalii încă din prima rundă a alegerilor? Vor face Nikki Haley sau Ron DeSantis o surpriză, ajutaţi de vremea îngrozitoare din acest stat?

Pentru prima dată de la plecarea sa din funcţie, fostul preşedinte american, care are patru acuzaţii penale împotriva sa, se află în faţa judecăţii alegătorilor, dar miliardarul în vârstă de 77 de ani este pe cale să câştige aceste alegeri cruciale: potrivit sondajelor, el are în faţa rivalilor săi unul dintre cele mai mari avansuri înregistrate vreodată în SUA - aproape 50% din intenţiile de vot.

TRUMP LE SPUNE SUSŢINĂTORILOR CELIBATARI CĂ ŞI-AR PUTEA ÎNTÂLNI VIITOAREA NEVASTĂ

"Vom câştiga detaşat", le-a spus Donald Trump susţinătorilor săi, promiţând să-l înlăture pe Joe Biden de la putere la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

La un miting în Indianola, Trump şi-a îndemnat susţinătorii să se îmbrace călduros şi a glumit că participanţii celibatari ar putea să-şi întâlnească viitoarele soţii, dacă se vor prezenta luni seara. "Nu puteţi sta acasă ... Chiar dacă votaţi şi apoi muriţi, merită", a spus Trump în hohote de râs.

Peste 500 de susţinători purtând şepcile roşii de baseball caracteristice campaniei sale, precum şi paltoane groase, căciuli şi cizme se înghesuiseră în local.Fostul lider se poate baza pe o armată de voluntari care de luni de zile străbat fiecare colţişor al statului Iowa pentru a-i mobiliza pe alegători. Cu toate acestea, o necunoscută de ultimă oră perturbă ecuaţia favoritului republican: frigul. Întregul stat a fost lovit de o furtună de zăpadă şi se aşteaptă ca temperatura să se apropie de -30°C la ora votului, cu drumuri transformate în gheţuş.

Vor fi oare alegătorii lui Donald Trump, care sunt convinşi de victoria candidatului lor, motivaţi să meargă la vot în aceste condiţii? "Principala întrebare care mi se pune acum este dacă alegerile au fost cumva anulate", spune Maci Arjes, şefa unui grup de tineri republicani de la universitatea din Iowa City.

CÂND SE ANUNŢĂ REZULTATELE

Verdictul va fi anunţat la ora locală 19:00 (marţi, 03:00, ora României), când alegătorii se vor aduna în şcolile, barurile, bibliotecile şi staţiile de pompieri din acest stat din Midwest. După o rugăciune şi recitarea tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii candidaţilor vor ţine un discurs de susţinere a campionului lor, înainte ca participanţii să îşi scrie alegerea pe o bucată de hârtie. Rezultatele sunt anunţate de obicei în câteva ore.

Donald Trump intenţionează să participe în cursul serii la mai multe dintre aceste reuniuni electorale, cunoscute sub numele de "caucus", a declarat pentru AFP anturajul său.

Patru alţi candidaţi sunt în cursă pentru a-i bloca drumul spre Casa Albă, dar doar doi dintre ei par să mai aibă o şansă.

Fosta ambasadoare ONU Nikki Haley, singura femeie din cursă, se bucură de o creştere recentă în sondaje. În vârstă de 51 de ani, ea este noua favorită a dreptei, populară în special în rândul comunităţii de afaceri.

În ceea ce-l priveşte pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, un conservator cu poziţii dure în materie de imigraţie şi avort, bărbatul în vârstă de 45 de ani şi-a pus toată încrederea în Iowa, străbătând fiecare dintre cele 99 de comitate în ultimele luni.

TRUMP, LA COTE APROAPE ISTORICE ÎN SONDAJE

Un sondaj NBC îl arată pe Trump cu 48% din susţinere, în timp ce DeSantis, care miza pe o prezenţă puternică în Iowa, a coborât pe locul al treilea cu 16%. Haley, care a profitat de dezamăgirea donatorilor faţă de campania lipsită de strălucire a lui DeSantis, a urcat pe locul al doilea cu 20%.

Haley a postat o înregistrare video în care vorbeşte afară, lângă un troian de zăpadă, în timp ce vântul îi suflă prin păr. "Ştiu că este frig, dar avem nevoie de voi acolo", a spus Haley. "Haideţi să terminăm în forţă", a îndemnat ea.

DeSantis şi-a îndemnat, de asemenea, susţinătorii să înfrunte frigul, spunând că voturile lor vor avea o pondere mai mare dacă vremea va duce la o prezenţă la vot semnificativ mai scăzută. "Le spunem susţinătorilor noştri: Ieşiţi afară, aduceţi nişte prieteni şi rude. Asta va avea o mare greutate", a declarat el la emisiunea "State of the Union" de la CNN.

La caucus-ul republican din 2016 s-a înregistrat o prezenţă record la vot, cu aproximativ 187.000 de voturi exprimate, adică aproximativ 29% dintre alegătorii republicani înregistraţi în acest stat la momentul respectiv. În comparaţie, prezenţa republicană la vot a fost spre 18% în 2012.

S-AR PUTEA PRODUCE TOTUŞI O SURPRIZĂ?

Observatorii nu exclud, aşadar, posibilitatea ca unul sau altul dintre cei doi contracandidaţi să producă o surpriză şi să erodeze o parte din uriaşul avans al lui Donald Trump. Dacă fostul preşedinte nu va obţine triumful preconizat în Iowa, imaginea sa de invincibilitate riscă să fie afectată pentru tot restul cursei, pentru că, începând de săptămâna viitoare, cursa extrem de bine pusă la punct a alegerilor primare din Partidul Republican îi va duce pe candidaţi în New Hampshire, apoi în fiecare dintre celelalte 48 de state să voteze, pe rând, până în iunie.

CITEȘTE ȘI CRONOLOGIE. Date-cheie în cursa prezidenţială din Statele Unite

Duminică, Trump a fost susţinut de guvernatorul Dakota de Nord, şi el fost candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Doug Burgum, precum şi de senatorul de Florida Marco Rubio, pe care Trump l-a învins pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2016.

Având în vedere că doar marja de victorie a lui Trump în Iowa pare a fi marea necunoscută, DeSantis şi Haley se luptă acerb pentru locul al doilea, sperând ca impulsul să îi ducă spre un rezultat bun în New Hampshire.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy este, de asemenea, în cursă, dar campania sa a slăbit de câteva luni. Un al  şaselea candidat, Chris Christie, s-a retras din cursă săptămâna trecută.

CITEȘTE ȘI Alegeri prezidenţiale în SUA. Cine sunt candidaţii care îl înfruntă pe Donald Trump pentru nominalizarea republicană? - FOTO

Pentru Donald Trump, prioritatea este de a-şi asigura victoria înainte de începerea proceselor sale penale, dintre care unele aduc riscul de a fi încarcerat. Republicanul va avea un an extraordinar din toate punctele de vedere, punctat de du-te-vino între tribunale şi podiumurile de campanie.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, bucurându-se deja de sprijinul oficial al partidului său, actualul preşedinte Joe Biden ar trebui, dacă nu cumva ar apărea o surpriză uriaşă, să fie desemnat candidatul lor în august. Şi asta, în ciuda criticilor repetate privind vârsta liderului octogenar. Doi candidaţi se luptă pentru a-l detrona, dar şansele lor nu par realiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.