Cele două femei care au fost eliberate luni din custodia Hamas păreau a fi într-o stare medicală "OK" când au ajuns la spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat marţi dimineaţă un oficial al spitalului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militanţii palestinieni au declarat că au eliberat două femei, în vârstă de 85 de ani şi 79 de ani, din motive de sănătate, după ce le-au luat ostatice, împreună cu alte peste 200 de persoane, în timpul atacului armat din 7 octombrie din Israel, în care militanţii au ucis 1.400 de persoane.

"Arată bine. Starea lor medicală este OK. Vorbesc", a declarat asistenta-şefă a spitalului, Eti Uziel, într-o înregistrare video difuzată de spital la scurt timp după sosirea celor două femei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Femeile - cetăţenele israeliene Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, şi Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani - au avut o reuniune "emoţionantă" cu membrii familiei lor la spital şi au fost monitorizate la spital peste noapte, a precizat Uriel.

"La început, le-am adus imediat la membrii familiilor lor. A fost o întâlnire foarte, foarte emoţionantă. În acest moment, le vom lăsa să se odihnească puţin alături de familie. După aceea, vom efectua un examen fizic complet. Vor rămâne cu noi în această seară şi mâine... În acest moment, pentru ei şi pentru membrii familiei, este o situaţie foarte, foarte emoţionantă şi ne bucurăm că sunt aici cu noi", a declarat cadrul medical.

Femeile au fost răpite din locuinţele lor din kibbutzul Nir Oz la 7 octombrie, se arată într-un comunicat al biroului premierului israelian. Soţii lor - soţul lui Cooper, Amiram, în vârstă de 85 de ani, şi soţul lui Lifshitz, Oded, în vârstă de 83 de ani - au fost răpiţi împreună cu ele şi sunt încă deţinuţi de Hamas, a adăugat acesta.

Yocheved Lifshitz, bunica israeliană eliberată luni de militanţii Hamas, este o activistă pentru pace care, împreună cu soţul ei, a ajutat timp de ani de zile palestinienii bolnavi din Gaza să ajungă la spital, a declarat nepotul ei pentru Reuters.

"Sunt activişti pentru drepturile omului, activişti pentru pace, toată viaţa lor", a declarat nepotul Daniel Lifshitz pentru Reuters,  din Tel Aviv, înainte de confirmarea eliberării. "Timp de peste un deceniu, ei au dus ... palestinieni bolnavi din Fâşia Gaza, nu din Cisiordania, din Fâşia Gaza, în fiecare săptămână, de la graniţa Erez la spitalele din Israel pentru a primi tratament pentru bolile lor, pentru cancer, pentru orice", a adăugat el.

Hamas a postat pe pagina sa de Telegram o înregistrare video în care Lifshitz este predată unor activişti ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), care a declarat că a ajutat la transportarea ostaticelor eliberate din Gaza. În videoclip, un bărbat care are armă şi o vestă antiglonţ cu steagul Hamas o escortează pe Lifshitz până la o dubă albă a CICR. Înainte de a intra în furgonetă, ea întinde mâna către bărbat şi îi spune "salam", adică pace în limba arabă.

Într-un mesaj transmis către Reuters de un prieten de familie, fiica lui Lifshitz, Sharon, aflată la Londra, a scris: "Deşi nu pot exprima în cuvinte uşurarea că acum este în siguranţă, voi rămâne concentrată pe asigurarea eliberării tatălui meu şi a tuturor celor - aproximativ 200 de oameni nevinovaţi - care rămân ostatici în Gaza".

Hamas a eliberat anterior, vineri, o femeie americană şi pe fiica ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.