Portugalia a instituit starea de urgenţă, care permite Guvernului să restrângă libertatea de mişcare, în vederea opririi răspândirii noului coronavirus în această ţară cu zece milioane de locuitori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai am decretat starea de urgenţă. O decizie excepţională, într-o perioadă excepţională”, a anunţat miercuri seara preşedintele conservator portughez Marcelo Rebelo de Sousa, într-o alocuţiune transmisă în direct la televiziune.

”Nu este vorba despre o întrerupere a democraţiei. Ci democraţia este cea care încearcă să împiedice o irupere ireparabilă în viaţa oamenilor”, a justificat el această decizie fără precedent de la instaurarea democraţiei în 1974.

Guvernul urma să adopte măsuri concrete, care ar putea include restricţii ale liberei circulaţii. Aceste măsuri urmau să fie anunţate joi, în urma unei şedinţe săptămânale a Consiliului Miniştrilor.

Costa a dat asigurări, în urma unei şedinţe extraordinare a Consiliului Miniştrilor, că nu va exista ”o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii”.

Potrivit preşedintelui, această declarare a stării de urgenţă are scopul să permită adoptarea unor măsuri în vederea ”consolidării luptei şi prevenirii acestei pandemii”, care s-a soldat cu doi morţi în Portugalia, unde se înregistrau miercuri 642 de contaminări confirmate.

Starea de urgenţă poate fi declarată doar pe o perioadă de 15 zile şi poate fi prelungită, însă Costa a avertizat că poate dura luni de zile.

Oraşul Ovar, situat în centrul ţării, a devenit miercuri primul oraş din ţară plasat în carantină, din cauza unui risc mare de transmitere generalizată a viruslui.

Această muncipalitate cu aproximativ 55.000 de locuitori număra marţi aproximativ 30 de cazuri confirmate şi peste 440 de persoane plasate sub supraveghere.

”Ne confruntăm cu un număr mare de cazuri confirmate într-o zonă relativ restrânsă”, a subliniat ministrul Sănătăţii Marta Temido.

Guvernul, care a decretat vineri starea de alertă, a anunţat deja o serie de măsuri în vederea controlării epidemiei covid-19, precum închiderea şcolilor şi închiderea frontierei cu Spania turiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.