Peste 100 de susţinătoriai stângii radicale sud-africane s-au adunat luni în faţa Ambasadei Statelor Unite la Pretoria, în semn de protest faţă de rasism, violenţele poliţiştilor şi Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Jos rasismul!”, ”Jos imperialismul!”, ”Jos Donald Trump!”, au scandat în faţa sediului ambasadei americane manifestanţii, conduşi de către ”comandantul-şef” al Combatanţilor pentru Libertate Economică (EFF) Julius Malema.

Această adunare este cea mai importantă în Africa de Sud în cadrul unei mişcări de protest mondiale, declanşată de moartea lui George Floyd, un afroamerican asfixiat de un poliţist alb în timpul unei arestări la Minneapolis, în Statele Unite.

Susţinătorii EFF i-au adus un omagiu victimei, păstrând un moment de reculegere, în genunchi, opt minute şi 46 de secunde, timpul cât a fost imobilizat Floyd cu genunchiul pe gât, până la moarte.

”Există suficientă brutalitate asupra corpurilor noastre negre”, a tunat Malema în faţa mulţimii, flancat de soţia unui bărbat ucis recent de armata sud-africană, însărcinată să impună respectarea izolării din cauza covid-19.

Liderul politic sud-african i-a criticat extrem de dur atât pe Donald Trump, pe care l-a catalogat drept un ”adept la supremaţiei albilor”, cât şi pe preşedintele sud-acfrican Cyril Ramaphosa, pe care l-a acuzat de relaxarea izolării impuse împotriva răspândirii epidemiei pentru a satisface ”economia albă a ţării”.

”Nu trebuie să-l mai ascultăm pe preşedintele” sud-african Cyril Ramaphosa, a îndemnat el.

EFF - cu o retorică anticapitalistă şi împotriva albilor - a obţinut 11% din voturi în alegerile generale din 2019, o ascensiune faţă de scorul din scrutinul precedent.

La un sfert de secol după căderea apartheidului, Africa de Sud rămâne sfâşiată din cauza unor inegalităţii rasiale extrem de puternice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.