Locuitorii Romei l-au ales primar pe fostul ministru al Economiei Roberto Gualtieri, candidatul stângii, care l-a învins pe candidatul dreptei, acuzat de antisemitism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Roberto Gualtieri a obţinut, în al doilea tur al alegerilor municipale, 60,08% din voturle exprimate, iar Enrico Michetti 39,92% şi şi-a recunoscut înfrângerea.

Roberto Gualtieri, în vârstă de 55 de ani, îi succede astfel lui Virginia Raggi de la Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), prima femeie aleasă la conducerea capitalei italiene, în 2016, eliminată din primul tur.

Acest rezultat constituie o nouă lovitură aplicată coaliţiei drepta-extremă dreapta din care fac parte Partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) tribunului suveranism şi antimigraţie Matteo Salvini şi Partidul Fratelli d'Italia (extremă dreapta) al lui Giorgia Meloni.

În primul tur, în urmă cu două săptămâni, dreapta şi extrema dreaptă au pierdut oraşe-cheie ca Milano, Napoli şi Bologna.

Stânga a obţinut o victorie şi la Torino, capitala Piemontului (nord-vest), unde geologul Stefano Lo Russo, în vârstă de 45 de ani, care provinde din rândul Partidului Democrat (PD, centru-stânga) a obţinut 59,2% din voturile exprimate, iar rivalul său, un antrepenor apropiat suveraniştilor, Paolo Damilano, a obţinut 40,8% din voturile exprimate, .

Rezultatul acestor alegeri locale, în care 12,5 milioane de italieni au fost chemaţi la urne, ar urma însă să nu aibă un impact asupra Guvernului lui Mario Draghi, susţinut în Parlament de o largă coaliţie, de la PD la Liga.

Roma şi Torino au fost cucerite în alegerle trecute de M5S, care a înregistrat un recul puternic în acest scrutin, care s-a desfăşurat duminică şi luni şi care a fost marcat de un absenteism puternic (sub 50%)..

Dreapta se consolează doar cu o victorie la Trieste, unde a fost reales Roberto Piazza.

În Oraşul Etern, campania a fost dominată de negljenţa faţă de transport şi curăţenie şi de criza gestionării gunoaielor - din cauza căreia au apărut mistreţi în anumite zone rezidenţiale. Un ziar american a scris că Roma este cel mai murdar oraş din lume.

”Este cu adevărat ultima şansă”, declara o locuitoare a Romei. ”Ne-am săturat de propuneri, idei, lucruri frumoase care nu au nimic a face cu realitatea”.

”Vom acţiona înainte de orice pentru a face oraşul din nou curat, ne vom respecta angajamentele asumate în campania electorală”, a promis Roberto Gualtieri după anunţarea victoriei sale.

Campania adversarului său de dreapta a fost afectată puternic săptămâna trecută, când Enrico Michetti a fost nevoit să respingă acuzaţii de antisemitism, după ce un ziar de stânga a publicat un articol pe care acesta l-a scris anul trecut şi în care afirma că Holocaustul este mai comemoratdecât alte masacre, pentru că evreii ”controlează băncile şi un lobby capabil să decidă destinul planetei”.

Enrico Michetti propunea în acest articol ca salutul roman, cu braţul întins, folosit în perioada fascistă, să fie folosit în timpul pandemiei, deoarece este mai igienic.

Enrico Michetti, un avocat şi om de radio, nu avea nicio experienţă politică înaintea alegerilor.

Mai puţin de 41% dintre locuitorii Romei s-au prezentat la urne - un absenteism fără precedent. La alegerile din 2016, nivelul prezenţei la urne a fost de 51%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.