Autorităţile olandeze au tras un semnal de alarmă cu privire la ”comportamentul psihotic” al bărbatului suspectat de un dublu atac armat sângeros, joi, la Rotterdam, un student la Medicină suspectat de faptul că şi-a ucis vecina, pe fiica acesteia, în vârstă de 14 ani, şi un profesor de la un spital, scrie vineri presa locală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul a scris anul acesta spitalului universitar din Rotterdam despre acest student la Medicină.

Bărbarul - identificat drept Fouad L. - avea un comportament ”îngrijorător” şi ”psihotic”, a scris Ministerul Public olandez Universităţii, într-un e-mail a cărui autenticitate a fost confirmată de către postul public NOS.

Parchetul evoca un episod în cursul căruia acest bărbat s-a culcat, pe jumătate gol, pe un morman de frunze, în grădina sa, râzând maniac.

Autorităţile au analizat conţinutul telefonului mobil al acestui bărbat, în vârstă de 32 de ani, în care au găsit fotografii ale unor persoane înjunghiate şi propagandă a extremei drepte, potrivit aceleiaşi surse,

”Presupnem că acest lucru vă va influenţa decizia cu privire la faptul dacă este eligibil la diploma de medic”, scria parchetul în acest e-mail.

Suspectul - care se află în detenţie - a deschis focul mai întâi, joi, într-o casă în oraşul portuar Rotterdam, în sud-vestul Olandei, omorând o femeie în vârstă de 39 de ani şi rănind-o grav pe fiica în vârstă de 14 ani a acesteia - care a decedat după aceea -, potrivit şefului poliţiei, Fred Westerbeke.

De fiecare dată, atacatorul a aprins incendii, stinse repede, dar care au provocat panică, în timp ce personalul medical încerca să evacueze pacienţi, unii în scaun cu rotile, alţii pe targă.

Bărbatul pare că a acţionat singur, din motive necunoscute încă, a anunţat poliţia.

MALTRATARE DE ANINALE

Suspectul a fost găsit vinovat de cruzime faţă de animale, după ce şi-a maltratat iepurele de companie, fapte filmate de către un vecin, potrivit parchetului.

Nu se ştia imediat dacă acest vecin se află între persoanele ucise şi dacă atacatorul nutrea o ranchiună împotriva spitalului sau dacă spitalul a dat curs avertismentului spitalului împotriva sa.

”Nu putem spune nimic încă despre motivele acestor fapte teribile. Ancheta continuă”, a declarat presei procurorul general Hugo Hillenaar, care a subliniat că suspectul coopera cu poliţia.

O DRAMĂ

”A fost  dramă, o adevărată dramă”, a declarat AFP Angeliek Vleesenbeek, o pacientă a spitalului care bea o cafea afară, în tim ce poliţişti au început să strige la oameni să se ducă la o şcoală din apropiere.

”Nu ne aşteptăm la asta în Olanda”, a declarat AFP Sem Built, un funcţionar în vârstă de 38 de ani.

”În Statele Unite, da, dar aici, în Olanda? Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca un profesor (să fie ucis)”, a adăugat Sem Built, care a asistat la dramă dintr-o unitate pentru copii situată în apropiere.

Premierul olandez şi-a exprimat ”marea consternare”.

”Mă gândesc la victimele acestui atac, la fiinţele lor dragi şi la toţi cei cărora le-a fost imens de frică”, a scris pe X Mark Rutte.

Regele Willem-Alexander şi regina Maxima au declarat că se află din tot sufletul alături de cei care suferă o ”durere intensă”.

Rotterdamul este adesea teatrul unor atacuri armate atribuite în general unor reglări de conturi îngtre ganguri de droguri rivale.

În 2019, treipersoane au fost ucise prin împuşcare la Utrecht, unde a avut loc o operaţiune de urmărire.

În 2011, Olanda a fost şocată după ce Tristan van der Lis, în vârstă de 24 de ani, a ucis şase persoane şi a rănit alte zece într-un centru comercial aglomerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.