Spitalele din Gaza îşi închid toate departamentele, cu excepţia celor de urgenţă, pe măsură ce rezervele vitale de combustibil care asigură funcţionarea se diminuează, transmite miercuri corespondentul BBC în zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Majoritatea celorlalte departamente din spital sunt închise, pentru că vor să reducă la minimum cantitatea de combustibil pe care o folosesc", a declarat corespondentul BBC. "Se concentrează doar pe activităţile de salvare a vieţii", astfel încât oamenii care au nevoie de tratamente esenţiale, cum ar fi dializa renală, să poată în continuare să beneficieze de acest serviciu, a spus el. Este o situaţie absolut catastrofală, a adăugat corespondentul BBC.

Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNWRA) avertizase marţi seară că va fi nevoită să îşi oprească, începând de miercuri seară, operaţiunile din Gaza din cauza lipsei de combustibil.

Încă de duminică, directorul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, atrăgea atenţia că organizaţia pe care o conduce va rămâne miercuri fără combustibil. "Fără combustibil, nu va exista apă, nu vor funcţiona spitalele şi brutăriile. Fără combustibil, ajutoarele nu vor ajunge la cei care au nevoie disperată. Fără combustibil, nu va exista asistenţă umanitară. Lipsa combustibilului va sugruma şi mai mult copiii, femeile şi oamenii din Gaza", a arătat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat marţi că, pe lângă spitalele care au fost nevoite să se închidă din cauza avariilor suferite şi a atacurilor, "şase spitale din Fâşia Gaza au fost deja închise din cauza lipsei de combustibil".

ISRAEL: CEREŢI COMBUSTIBIL DE LA HAMAS!

În replică, armata israeliană a sugerat marţi ca ONU să ceară Hamasului să îi furnizeze combustibil.

Răspunzând postării de pe X a UNWRA, armata israeliană a publicat o fotografie a ceea ce a spus că sunt rezervoare cu combustibil în Gaza. "Acestea conţin mai mult de 500.000 de litri de combustibil", au scris Forţele de Apărare ale Israelului (IDF). "Întrebaţi-i pe cei de la Hamas dacă puteţi avea o parte", a adăugat armata israeliană.

Rafah, de la graniţa cu Egiptul, este principalul punct de trecere pentru intrarea şi ieşirea din Fâşia Gaza care nu se învecinează cu Israelul. Acesta a devenit punctul central al eforturilor de livrare a ajutoarelor de când Israelul a impus un "asediu total" al enclavei ca represalii la atacul militanţilor Hamas din 7 octombrie.

Statele Unite poartă negocieri cu Israelul, Egiptul şi ONU pentru a încerca să creeze un mecanism durabil de distribuire a ajutoarelor în Gaza. Însă părţile au divergenţe pe tema procedurilor de inspectare a ajutoarelor, iar pe de altă parte sunt bombardamente în partea frontierei dinspre Gaza.

Deşi începând de sâmbătă au avut loc unele livrări limitate de alimente, apă şi medicamente, nu a fost permisă şi intrarea combustibilului.

Israelul este îngrijorat de posibila deturnare a livrărilor de combustibil de către Hamas, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a spus marţi că îngrijorările Israelului sunt legitime.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris livrările zilnice de ajutoare, începând de sâmbătă, ca fiind "o picătură de ajutor într-un ocean de nevoi", în timp ce preşedintele american Joe Biden a calificat eforturile umanitare de a livra ajutoare prin Rafah drept "nu suficient de rapide".

Înaltul funcţionar ONU pentru ajutor umanitare Lynn Hastings a declarat, marţi, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că Naţiunile Unite au 400.000 de litri de combustibil în camioane aflate în Egipt, care sunt gata de plecare, ceea ce ar putea asigura combustibil pentru două zile şi jumătate. Hastings a declarat în faţa Consiliului de Securitate că lipsa combustibilului "înseamnă că nu funcţionează spitalele, nu se desalinizează apa şi nu se coace pâinea".

"Mulţi oameni beau apă subterană salină, ceea ce creşte riscurile de diaree, holeră şi alte probleme de sănătate. Îndemnăm Israelul să readucă aprovizionarea cu apă şi electricitate la nivelul de dinaintea conflictului şi să colaboreze cu noi pentru a găsi o modalitate sigură de a aduce combustibil în Gaza", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a acuzat însă marţi Hamas că fură combustibil de la UNRWA, adăugând: "Combustibilul nu va intra în Gaza. Hamas ia păcura pentru infrastructura sa militară".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat marţi că, pe lângă spitalele care au fost nevoite să se închidă din cauza pagubelor şi a atacurilor, "şase spitale din Fâşia Gaza au fost deja închise din cauza lipsei de combustibil".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.