Primarul celui mai mare oraş brazilian, São Paulo, a anunţat că sistemul sanitar ar putea colapsa din cauza nevoii tot mai mari de locuri pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi cere impunerea unei carantine stricte în stat, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bruno Covas a spus că unităţile sanitare din oraş funcţionează acum la 90% din capacitate şi că, în aproximativ două săptămâni, ar putea fi neîncăpătoare.

São Paulo este una dintre cele mai afectate regiuni din ţară. Doar aici au fost înregistrate aproximativ 3.000 de decese din cauza Covid-19.

Covas a adăugat că poartă discuţii cu guvernatorul statului pentru a fi înăsprite măsurile de carantină, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului înainte ca spitalele să fie copleşite.

Guvernatorul statului São Paulo controlează poliţia, iar sprijinul lui va fi esenţial în cazul impunerii unor astfel de măsuri.

São Paulo are o populaţie de aproximativ 12 milioane de locuitori, iar majoritatea au încălcat regulile de distanţare socială.

Carantina în statul São Paulo a fost impusă în urmă cu două luni - magazinele, şcolile şi spaţiile publice au fost închise, iar oamenilor le-a fost cerut să rămână în case. Însă nu sunt date amenzi în cazul celor care încalcă regulile, astfel că mulţi continuă să meargă la plajă şi să călătorească prin stat.

Sâmbătă, Brazilia a depăşit Spania şi Italia ca număr de infecţii, ocupând locul al patrulea la nivel mondial, după Statele Unite, Rusia şi Marea Britanie.

În ultimele 24 de ore, ministerul Sănătăţii a raportat 7.938 de noi cazuri, totalul depăşind 241.000. 

Bilanţul deceselor a ajuns la 16.118, cu 485 înregistrate în ultimele 24 de ore. 

Experţii în sănătate din Brazilia au avertizat că numărul real al infecţiilor în cea mai populată ţară din America Latină (peste 210 milioane de locuitori) poate fi mult mai mare decât cel anunţat oficial, din cauza testărilor reduse.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro este criticat, atât în ţară, cât şi la nivel internaţional, pentru modul în care a gestionat criza.

El a sfidat în mai multe rânduri sfaturile venite din străinătate privind impunerea distanţării fizice. Cel mai recent, duminică, Bolsonaro a făcut fotografii cu susţinătorii şi cu mai mulţi copii în capitala Brasilia.

Preşedintele este popular în São Paulo, iar el a susţinut în mod repetat că distanţarea nu va face decât să distrugă economia.

„În Brazilia sunt testaţi doar cei care ajung la spital”, a declarat săptămâna trecută Domingo Alves de la Facultatea de Medicină a Universităţii din São Paulo. „Bazat pe datele disponibile, este greu de ştiut ce se întâmplă de fapt. Nu avem o politică reală pentru a gestiona epidemia”. 

Alves este unul dintre autorii studiului care estimează că numărul infecţiilor în Brazilia este de 15 ori mai mare decât numărul oficial.

În America Latină şi Caraibe au fost înregistrate oficial peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus, iar Brazilia are aproximativ 50% din total.

Recent, în Mexic a fost înregistrată o creştere importantă a numărului infecţilor, în timp ce sistemul sanitar din Ecuador a colapsat în luna aprilie. 

Aceste cifre a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să spună că Americile sunt acum centrul pandemiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.