Starea sănătăţii lui Donald Trump face obiectul unor specuaţii în Statele Unite, în timp ce şeful statului împinea vârsta de 74 de ani, duminică, după ce a părut să dea, cu o zi înainte semne de obseală la o ceremonie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a ţinut - în pofida pandemiei covid-19 - să salute, sâmbătă, promoţia 2020 a prestigioasei Academii Militare West Point, în apropiere de New York.

Acuzat de faptul că a încercat să politizeze armata pe fondul manifestaţiilor împotriva rasismului din ultimele săptămâni în întreaga ţară, el a susţinut un discurs - neobişnuit de consensual - pentru el, în contextul în care îi place să nu ţină cont de prompter.

Invitat să părăsească scena după ce s-a adresat viitoarei elite a armatei americane, el a părut să întâmpine dificultăţi pe rampa de acces, pe care a coborât-o cu paşi mici şi precauţi.

Presa americană a dezvăluit, de asemenea, că a avut nevoie de ambele mâini - în mijlocul discurului - pentru a-şi duce un pahar de apă la buze - lucru pe care l-a făcut în mai multe rânduri în trecut - şi că a întâmpinat dificultăţi în pronunţarea corectă a numelui generalului Douglas MacArthur - un erou în al Doilea Război Mondial.

Donald Trump a răspuns el însuşi, sâmbătă seara, pe Twitter, întrebărilor despre starea sa fizică.

Rampa de acces către estrada de la West Point era ”foarte lungă şi stâmtă, nu avea balustradă şi, mai ales, era foarte alunecoasă”, a spus el.

Trump spune că a fost foarte prudent, pentru a nu cădea şi a da ocazia presei să râdă de el. Şi subliniază că a coborât ”în fugă” ultimiitrei metri ai rampei.

CEL MAI BĂTRÂN PREŞEDINTE DIN ISTRIA SUA

Subiectul este cu atât mai alunecos, cu cât miliardarul republican, în vârstă de 74 de ani, a făcut din sănătatea sa un argument de campania împotriva viitorului său adversar democrat în alegerile prezidenţiale din noiembrie, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani.

Donald Trump îl atacă în mod regulat pe tema formei sale fizice şi mentale pe fostul vice-preşedinte democrat, cunoscut din cauza gafelor şi unor pierderi de memorie, pe care îl numeşte ”Joe adormitul”.

Însă glumele nu împiedică specualaţii despre propria stare a sănătăţii, mai ales după ce a efectuat, în noiembrie, o misterioasă vizită la un spital militar în apropiere de Washington, în afara programului obişnuit.

Potrivit unor zvonuri, această vizită a avut loc în urma unor dureri în  piept, care pot fi semnul unor probleme cardiace.

Însă Casa Albă a anunţat că examenul său anual de rutină a fost devansat din cauza unui calendar în 2020 deosebit de încărcat, iar medicul său a anunţat că nu a fost ”diagnosticat şi nici tratat de probleme urgente sau acute”.

La o ceremonie, la sfârşitul lui mai, la Cimitirul Militar de la Arlington, în memoria militarilor americani căzuţi în luptă, Donald Trump a ridicat deja unele întrebări, părând că nu poate sta cu greu nemişcat.

În vârstă de 70 de ani şi 220 de zile la momentul preluării funcţiei, în ianuarie 2017, cel mai bătrân preşedinte din istoria Statelor Unite - urmat de Ronald Reagan - a provocat recent o controversă după ce a spus că a urmat, timp de două săptămâni, un tratament cu hidroxiclorochină, preventiv, împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2.

Potrivit medicului Casei Albe, fostul om de afaceri newyorkez nu a prezentat niciun efect secundar provocat de acest medicament împotriva malariei, a cărui eficienţă împotriva covid-19 nu a fost niciodată demonstrată în mod riguros.

”Datele arată că preşedintele rămâne într-o stare bună de sănătate”, conchidea la începutul lui iunie doctorul Sean Conley într-un scurt bilanţ, precizând că septuagenarul, amator de golf şi de fast-food, cântărea 110 kilograme şi are 1,90 metri înălţime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.