Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anunţat marţi seară un plan de ieşire din izolare a ţării care va avea patru faze ce vor dura între şase şi opt săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiecare fază va dura două săptămâni şi va fi trecut la o altă după ce se vor fi îndeplinit anumiţi factori.

Guvernul a anunţat planul de ieşire din izolare de patru faze (0, 1, 2 şi 3) care va fi pus în aplicare din 4 mai, iar acestea se vor succeda asimetric, în fiecare regiune, în funcţie de îndeplinirea unor factori determinanţi.

Autorităţile speră ca la finalul lunii iunie Spania să ajungă la o „nouă normalitate”. Anul şcolar în curs se va încheia online, în luna iunie, iar cursurile vor fi reluate în luna septembrie. 

„Va fi o relaxare a măsurilor graduală, asimetrică, diferită în funcţie de teritorii, pentru că evoluţia epidemiei este diferită. Ea va fi coordonată, pentru că trebuie să lucrăm umăr la umăr cu diferitele administraţii”, a spus Sánchez, după întâlnirea Executivului, citează TVE.

Fiecare fază va dura cel puţin două săptămâni. „În cel mai bun caz, ieşirea din izolare va dura cel puţin 6 săptămâni în fiecare teritoriu şi va avea o durată de maxim 8 săptămâni pentru întreg teritoriul”, a mai spus el.

Toate provinciile vor pune în aplicare planul pe 4 mai, cu faza 0, cu excepţia insulelor Formentera, La Gomera, El Hierro şi La Graciosa, care se vor afla în faza 1, graţie incidenţei scăzute a pandemiei aici.

Nu va fi permisă mobilitatea între provincii sau insule până ce nu vor fi finalizate cele patru faze.

Teoretic, din 11 mai, muzeele vor fi redeschise la 33% din capacitate şi va fi permisă organizarea de spectacolele cu mai puţin de 30 de persoane. Tot în a doua fază, vor fi deschise hotelurile, mai puţin zonele comune din acestea.

În a treia fază, începând cu 25 mai, este planificat ca localurile să fie redeschise la 33% din capacitate, doar cu servire la masă. Cinematografele, teatrele şi muzeele vor putea fi redeschise la o capacitate de 33%.

În ultima fază prevăzută, va fi permisă redeschiderea acestora la o capacitate de 50% şi restricţiile generale vor fi mai relaxate.

Pe 14 martie, în Spania a fost decretată stare de urgenţă şi, timp de şase săptămâni, copiii cu vârste sub 14 ani nu au avut voie să iasă din case.

De la începutul epidemiei în Spania au fost înregistrate peste 210.700 de cazuri de îmbolnăvire şi mai mult de 23.800 de decese. Din totalul celor bolnavi, aproximativ jumătate au fost declaraţi vindecaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.