Socialiştii s-au clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică din Spania, însă nu au majoritatea, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul premierului Pedro Sánchez a obţinut 28,7% din voturi şi va avea nevoie de sprijinul celor de la Podemos şi al partidelor regionale sau de centru - dreapta pentru a forma guvernul.

Partidul Popular (PP, dreapta) a obţinut 16,7%, Partidul Ciudadanos (liberali, centru)  - 15,9%, Podemos  - 14,3% şi Vox - 10,3%.

Socialiştii au obţinut 123 de mandate, iar foştii lor colegi de coaliţie, Podemos, 42, însă tot vor mai avea nevoie de 11 voturi, pentru a deţine majoritate de 176 în Parlament.

Pentru prima dată după ce guvernarea militară s-a încheiat, în anii '70, un partid de extremă dreaptă, 


Vox, intră în Parlament. Vox se opune multiculturalismului,  feminismului şi migraţiei nerestricţionate.

Un alt subiect major al alegerilor este scăderea semnificativă  a sprijinului pentru Partidul Popular, care a guvernat Spania până a fost îndepărtat în mai 2018, în urma unui vot de neîncredere. Popularii au câştigat doar 66 de locuri în Parlament, faţă de în precedentul Legislativ.

În discursul său, Sanchez a afirmat că unele dintre cele mai mari provocări ale partidului său vor fi lupta împotriva inechităţii şi lupta împotriva corupţiei.

"Viitorul a câştigat, iar trecutul a pierdut", le-a spus el susţinătorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.