Spania a avertizat că nu va susţine o intervenţie militară în Venezuela după ce liderul opoziţiei de la Caracas, Juan Guaido, a cerut naţiunilor să ia în considerare „toate opţiunile” pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guaido urmează să se întâlnească luni cu vicepreşedintele american Mike Pence în Columbia, pe fondul unor speculaţii conform cărora SUA ar putea folosi forţa pentru a-l înlătura pe Maduro. Apelul lui Guaido a venit după un weekend marcat de violenţe în care protestatarii au încercat să aducă în ţară ajutoare umanitare însă au fost opriţi de armata Venezuelei. Cel puţin patru persoane au murit şi alte 300 au fost rănite.

Totuşi, guvernul spaniol este împotriva unei intervenţii militare.

„Nu sunt toate opţiunile pe masă. Am avertizat clar că nu vom susţine şi vom condamna orice intervenţie militară străină, ceea ce sperăm că nu se va întâmpla”, a declarat ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell.

Borrell a cerut organizarea unor noi alegeri în ţara sud-americană, adăugând: „Se poate ajunge la o soluţie în Venezuela doar printr-un acord cu venezuelenii şi prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale”.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a fost printre liderii europeni care l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedintele legitim al Venezuelei la începutul lui februarie. Sanchez a precizat că Spania are legături profunde cu America Latină şi a promis să lucreze pentru a aduce „libertate, prosperitate şi armonie pentru toţi venezuelenii”.

Decizia de a-l recunoaşte pe Guaido l-a determinat pe Maduro să îl acuze pe Sanchez că este un laş şi o marionetă a SUA.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate de ceva timp. În 2007, Regele Juan Carlos a criticat comportamentul preşedintelui Venezuelei de la acea vreme, Hugo Chavez, la un summit, transmiţându-i: „De ce nu taci din gură?”.

În ianuarie 2018, guvernul lui Maduro l-a expulzat pe ambasadorul Spaniei iar drept răspuns Madridul l-a desemnat pe ambasadorul Venezuelei ca fiind persona non grata. Preşedintele Venezuelei a afirmat că Spania este condusă de o „oligarhie elitistă, rasistă” şi care s-a implicat în repetate rânduri în politica internă a Caracasului. Cele două ţări s-au întors la relaţii diplomatice normale trei luni mai târziu.

Presiunea internaţională creşte asupra regimului venezuelean al lui Nicolas Maduro, Statele Unite anunţându-şi intenţia de a ”trece la fapte” pentru a-l susţine pe Juan Guaido.

”Statele Unite vor trece la fapte împotriva celor care se opun restaurării paşnice a democraţiei în Venezuela. Acum a venit timpul să acţionăm pentru a susţine nevoile poporului venezuelean disperat”, a scris pe Twitter secretarul de stat american Mike Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.