Regele Felipe al Spaniei a fost întâmpinat cu proteste în cadrul primei sale vizite în Catalonia de când a avut loc referendumul privind independenţa regiunii în octombrie 2017, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele a ajuns în Barcelona pentru Mobile World Congress, un eveniment dedicat tehnologiei, iar poliţia a fost nevoită sa intervină pentru a-i tempera pe protestatari.

Ei au scandat sloganuri anti-monarhie atunci când regele a ajuns la deschiderea evenimentului. Oficiali catalani importanţi precum primarul Barcelonei, Ada Colau, au refuzat să participe la o recepţie oficială.

Ea a spus că protestează faţă de decizia regelui de a susţine reprimarea mişcării pro-independenţă.

Un sondaj publicat de Centrul Catalan pentru Studii de Opinie arată că susţinerea faţă de independenţă a scăzut semnificativ, iar majoritatea catalanilor se opun acum ideii.

Conform sondajului, 53.9% nu sunt de acord cu independenţa în timp ce 40.8% o susţin, în scădere faţă de 48.7% în octombrie.

Partidele pro-independenţă au organizat un referendum în octombrie 2017 pentru a întreba cetăţenii dacă îşi doresc independenţa Cataloniei. Drept urmare, referendumul fiind considerat ilegal de guvernul spaniol, Madridul a dizolvat guvernul catalan şi a organizat noi alegeri.

Totuşi, partidele pro-independenţă au revenit la putere.

Este cea mai importantă criză politică a Spaniei de când a fost restaurată democraţia în 1975.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.