Guvernul spaniol a lansat proceduri judiciare împotriva moştenitorilor lui Francisco Franco, cu scopul de a recupera Pazo de Meiras, un domeniu dobândit în mod ilegal de către dictatorul mort în 1975, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei plângeri, propritatea Pazo de Meiras, în Galicia (nord-vest), o reşedinţă de vară a lui Franco, a fost vândută ”fraudulos” în 1941 şi este necesar să revină domeniu public.

După moartea lui Franco, moştenitorii săi au continuat să folosească proprietatea, care le aparţine în prezent nepoţilor acestuia.

Conacul, construit în perioada 1893-1907, a fost clasat monument de interes cultural de către parlamentul regioal al Galiciei anul trecut şi ar urma, astfel, săfie deschis publicului.

Însă descendenţii lui Franco se opun acestei decizii şi susţin că este vorba despre proprietatea lor privată.

Depunerea acestei plângeri, anunţară joi, intervine în contextul în care Guvernul spaniol se luptă în justiţie cu moştenitorii lui Franco să încerce să-i transfere rămăşiţele de la mausoleul în care se află, lângă Madrid, într-un mormţnt mai discret.

Exhumarea era prevăzută lune trecură, însă a fost suspendată în ultimul moment de către Curtea Supremă până ce examinează un apel fornulat de familia Franco.

Francisco Franco a ajuns la putere în urma Războiului Civil spaniol (1936-1938), declanşat de revolta sa împotriva Guvernului republican.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.