Poliţia din Spania l-au arestat pe denunţătorul condamnat în Elveţia pentru că a făcut publice datele bancare a mii de clienţi HSBC, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform surselor, poliţia spaniolă a primit un mandat internaţional de arestare elveţian pe 19 martie pe numele denunţătorului. Autorităţile elveţiene spun că denunţătorul, Herve Falciani, a furat şi a încercat să vândă date confidenţiale, încălcând astfel legile confidenţialităţii bancare din Elveţia.

Arestarea lui Falciani vine chiar înainte ca el să ţină un discurs la o universitate din Madrid.

În 2015, un tribunal elveţian l-a condamnat pe Falciani, un cetăţean francez, la cinci ani de închisoare pentru spionaj. El a fugit în Franţa din Geneva în 2009.

O echipă de la Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), condusă de cotidianul francez Le Monde, a publicat informaţiile furnizate de Falciani, făcând astfel publice conturile a peste 100.000 de persoane şi entităţi legale.

ICIJ a precizat că în conturile respective se găsesc peste 100 de miliarde de dolari.

Falciani susţine că a dorit să facă publică o evaziune fiscală masivă.

Relaţiile dintre Elveţia şi Spania au fost tensionate în ultimul timp după ce Spania a emis un mandat internaţional de arestare pe numele unui lider catalan separatist, Marta Rovira, care a fugit în Elveţia în martie.

O altă cerere de extrădare din partea Elveţiei a rezultat în arestarea lui Falciani în 2012 la Barcelona. Dar în 2013 Curtea Supremă a Spaniei a respins cererea, argumentând că acuzaţiile aduse nu reprezintă infracţiuni în Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.