Jordi Sanchez, care ar urma să conducă noul guvern catalan, nu va putea să părăsească închisoarea pentru a lua parte la votul de învestire de săptămâna viitoare, a decis vineri Curtea Supremă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul catalan este aşteptat să se reunească luni pentru a vota noul lider al regiunii.

Candidatul partidelor secesioniste, Jordi Sanchez, se află în închisoare în timp ce aşteaptă începerea procesului în care este acuzat de rebeliune, el participând la organizarea referendumului ilegal şi la declaraţia de independenţă a Cataloniei, în octombrie anul trecut.

Preşedintele Parlamentului catalan l-a propus pe separatistul Jordi Sanchez, aflat în detenţie provizorie, candidat la conducerea regiunii, după ce Carles Puigdemont a renunţat la candidatură.

Ales deputat la 21 decembrie, pe lista separatistă a preşedintelui destituit Carles Puigdemont, Jordi Sanchez este considerat un membru al nucleului dur care a condus marşul către proclamarea unei ”republici catalane” independente pe 27 octombrie.

Destituit de Guvernul central după această proclamare, Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia înainte să fie inculpat de ”rebeliune” şi ”răzvrătire”, a făcut campanie - cu succes - cerând o reconstituire a unui ”Guvern legitim” al Cataloniei. Însă el a renunţat la candidatura la propria succesiune, după ce justiţia i-a blocat sesiunea de învestire, prevăzută la 22 ianuarie şi amânată sine die.

Catalonia se află, de la 27 octombrie, sub administraţia directă a Guvernului central şi va rămâne astfel până când Parlamentul regional alege un nou preşedinte.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.