Aproape întreaga Spanie era miercuri în alertă, din cauza unui val de căldură, în care tempertura urmează să ajungă la 44°C, potrivit Agenţiei meteorologice spaniole Aemet, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această caniculă, care a început în weekend şi urmează să dureze cel puţin până duminică, constă în temperaturi ”sufocante” în întreaga ţară, mai ales în regiunile Andaluzia (sud), Extremadura (sud-vest) şi Galicia (nord-vest) - plasate în alertă roşie -, avertizează Aemet.

În afară de arhipelagul Canarelor, toate celelalte regiuni spaniole au fost plasate în alerte de grad inferior.

Marţi, o maximă de 43,9°C a fost înregistrată după-amiaza la Merida, în Extremadura, în apropiere de frontiera cu Portugalia.

Această valoare urma să fie depăşită uşor miercuri, potrvit agenţiei meteorologice, care aşteaptă vârfuri de 44°C la Badajoz (Extremadura) şi Cordoba (Andaluzia).

Recordul absolut înregistrat în Spania - în august 2021, de 47,7°C la Montoro, în apropiere de Cordoba - ar urma să nu fie doborât.

Din cauza acestui val de căldură şi unui deficit de precipitaţii în Peninsula iberică de la începutul anului, există un risc ”extrem” de incendii în toată ţara, avertizează serviciile de prevenţie şi stingere a incendiilor de pădure.

Cel puţin 3.500 de hectare au ars într-o regiune muntoasă, situată între Extremadura şi Castilia şi Leon, în apropiere de Portugalia.

Pompieri, care au acţionat toată noaptea, au reuşit să ”stabilizeze” incendiul, potrivit autorităţilor regionale.

Aproximativ 500 de locuitori din nord-vestul Madridului au fost evacuaţi temporar, din cauza altui indendiu, de asemenea pe cale să fie controlat, potrivit serviciilor regionale de urgenţă.

O multiplicare a acestor fenomene este o consecinţă directă a încălzirii globale,  iar emisiile de gaze cu efect de seră le cresc intensitatea, durata şi frecvenţa, porivit oamenilor de ştiinţă.

Spania a traversat - cu acest val de căldură - cinci episoade de temperatură excepţional de mare în ultimele 11 luni.

Luna mai a fost cea mai caldă lună de la începutul secolului.

În afară de căldură, Spania este afectată de o lipsă mare de precipitaţii din iarnă, iar nivelul rezervoarelor de apă se afla miercuri la doar 44,4% din capacitatea lor totală, în comnparaţie cu o medie de  65,7% în această perioadă, în ultimii zece ani, subliniază autorităţile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.