Justiţia spaniolă a emis un nou mandat de arestare european şi internaţional pe numele fostului preşedinte regional catalan Carles Puigdemont, după condamnarea luni a nouă separatişti la pedepse cu închisoarea de până la 13 ani, găsiţi vinovaţi de răzvrătire şi deturnare de fonduri public cu privire la tentativa de secesiune din 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Curtea Supremă a anunţat că judecătorul Pablo Llarena, care a retras ”un mandat de arestare european şi internaţional” cu privire la rebeliune pe numele lui Carles Puigdemont din cauza imposibilităţii de a fi pus în aplicare de către partenerii europeni ai Spaniei, a emis un nou mandat ”cu privire la infracţiuni de răzvrătire şi deturnare de fonduri publice”.

În virtutea acestor infracţiuni, Curtea i-a condamnat luni pe fostul vicepreşedinte al lui Puigdemont Oriol Junqueras şi pe alţi lideri separatişti la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare.

Principalul actor al tentativei de secesiune din 2017, Carles Puigdemont a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmăriri.

În iulie 2018, judecătorul Llarena a retras mandatul internanţional de arestare pe care l-a emis pe numele fostului preşedinte catalan şi altor separatişti care au fugit în străinătate, în urma unei hotărâri germane în favoarea lui Puigdemint, arestat cu câteva luni mai înainte în Germania.

Justiţia germană a hotărât atunci să autorizeze extrădarea lui Carles Puigdemont doar cu privire la invfracţiuni de deterunare de fonduri publice şi nu de rebeliune - care-l făcea să rişte 25 de ani de închisoare - de care era acuzat.

Ea a apreciat că această acuzaţie nu are echivalent în dreptul german, întrucânt fostul lider separatist ”nu este liderul spiritual al unor violenţe”, iar violenţele din octombrie 2017, în momentul tentativei de secesiune, ”nu erau de o amploare suficientă” pentru a justifica această inculpare.

Potrivit judecătorului Llarena, condamnarea cu privire la răzvrătire formulată împotriva altor separatişti este un ”element care consolidează o eventuală responsabilitate a fugarilor”, precizează Curtea Supremă în comuniat.

Justiţia belgiană a refuzat şi ea să execute mandatul european de arestare, dar se pare că din cauza unui viciu de formă.

”NOUĂ ETAPĂ” ÎN CATALONIA, PE BAZA ”DIALOGULUI”

Pe de altă parte şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a îndemnat luni la o ”nouă etapă” în Catalonia, pe baza ”dialogului”, după condamnarea celor nouă separatişti catalani.

”Acum, că sentinţa a fost pronunţată, o nouă etapă se deschide”, în care ”obiectivul nu poate fi decât restabilirea coexistenţei în Catalonia”, a declarat Pedro Sanchez într-o alocuţiune televizată.

Şeful Guvernului a precizat, adresându-se actualului Guvern separatist catalan, că Executivul să este ”dispus să contrinuie la dialog în cadrul legalităţii constituţionale”.

”Naufragiul unui proiect politic (separatist) care a eşuat este confirmat azi”, a declarat Pedro Sanchez, denunţând ”fractura” pe care tentativa de secesiune a lăsat-o în Catalonia.

”Nimeni nu este mai presus de lege” şi ”nimeni nu este judecat pentru ideile sale”, a subliniat el, în contextul unor acuzaţii ale separatiştilor, care denunţă un ”proces politic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.