Doi presupuşi jihadişti arestaţi de autorităţile spaniole au recunoscut că erau în timpul atentatului terorist de pe 22 martie 2016 pe aeroportul Zaventem, unde s-au detonat doi militanţi ai Statului Islamic. Cei doi au negat orice implicare în atacurile sinucigaşe care au zguduit în urmă cu mai bine de un an metropola Bruxelles, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mohamed Lamsalak şi Youssef Ben Hammou au fost arestaţi la începutul săptămânii în urma unei investigaţii comune a poliţiei din Belgia şi Spania.

”Ei spun că au mers pentru a cumpăra o maşină de la Bruxelles. Anchetatorii încearcă să determine dacă banii pentru achiziţionarea maşinii au fost folosiţi pentru a finanţa atentatul sau pentru un alt motiv”, a precizat un purtător de cuvânt al Curţii Naţionale de la Madrid.

De asemenea, autorităţile spaniole au ridicat mai multe arme, droguri şi bani cash în urma percheziţiilor legate de investigaţia antiterorism.

Cei doi suspecţi au ”recunoscut că erau pe aeroport atunci când au explodat bombele, dar neagă orice implicare în atacuri”, a declarat un purtător de cuvânt al Curţii Naţionale, o instanţă care se specializează în cazurile de terorism din Spania,

Belgia rămâne în alertă după atentatele de pe 22 martie 2016, atunci când trei atacatori sinucigaşi şi-au detonat centurile cu explozibili pe aeroportul Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek, situată în apropiere de Parlamentul European.

Un număr de 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 320 au fost rănite în atacurile sinucigaşe care au zguduit în urmă cu mai bine de un an metropola Bruxelles.

De asemenea, acest atentat a fost orchestrat de o celulă teroristă a Statului Islamic implicată şi în atentatele care au vizat în noiembrie 2015 capitala Paris,

Lamsalak şi Hammou au fost puşi sub acuzare pentru apartenenţă la o grupare teroristă şi au recunoscut că au luat legătura cu un văr al fraţilor Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, care s-au detonat pe aeroportul Zaventem şi la staţia Maelbeek.

Anchetatorii analizează şi o hartă găsită în posesia lui Youssef Ben Hammou, care arată ruta din Germania spre Bruxelles pe care a luat-o jihadistul Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor din celula implicată în atentatele din Paris.

Cei doi suspecţi au negat orice implicare în atentatele din capitala Franţei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.