Biserica Catolică a Spaniei a încercat să acorde mai multă credibilitate unei anchete privind presupusele abuzuri sexuale asupra minorilor. Biserica a comunicat, marţi, că o firmă de avocatură va coordona ancheta, acţiune pe care un grup de victime a catalogat-o drept „diversiune”, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Acuzaţiile au început abia acum să fie considerate importante în Spania, la câţiva ani după ce scandaluri similare au zguduit instituţia Bisericii în alte ţări, precum Statele Unite, Irlanda şi Franţa.
 
Procurorii spanioli au declarat, săptămâna trecută, că investighează 68 de cazuri, însă cotidianul spaniol El Pais a dezvăluit în urmă cu două luni că a găsit 1.200 de cazuri raportate între 1943 şi 2018.
 
„Suntem profund întristaţi de abuzurile care au avut loc în cadrul instituţiei. Conferinţa Episcopală vrea să îşi îndeplinească datoria de a aduce transparenţă, ajutor şi despăgubiri victimelor, precum şi colaborarea cu autorităţile”, a declarat cardinalul Juan Jose Omella, preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole, într-o conferinţă de presă.
 
Optsprezece angajaţi ai firmei de avocatură Cremades&Calvo-Sotelo îşi vor desfăşura ancheta în mod gratuit în următoarele 12 luni, completând activitatea comisiilor înfiinţate la nivel de episcopii şi a altor anchete începute sau planificate de autorităţile spaniole.
 
Directorul firmei, Javier Cremades, care a dezvăluit că este membru al grupului conservator catolic Opus Dei, a afirmat că Biserica trebuie să investigheze pe deplin presupusele abuzuri şi că firma sa îşi oferă serviciile atât victimelor, cât şi societăţii.
 
„Sunt aici în calitate de avocat, nu de enoriaş”, a spus el şi a promis că va prelua cele mai bune informaţii din investigaţiile altor ţări, cum ar fi cele Franţa sau Germania.
 
Însă Fernando Garcia-Salmones, purtător de cuvânt al asociaţiei victimelor Stolen Childhood, a fost îngrijorat cu privire la legăturile puternice dintre comunitatea catolică şi firma de avocatură, numind această acţiune „o altă diversiune” menită să ascundă cazurile de abuz.
„Ei vor ca enoriaşii lor să îi protejeze. Dacă Biserica ar fi avut intenţii reale de a face o investigaţie amănunţită, ar fi făcut-o până acum”, a conchis el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.