Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în Finlanda după ce autorităţile finlandeze au primit un mandat internaţional pentru reţinerea lui, emis de Spania, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda a primit mandatul însă a cerut mai multe informaţii de la guvernul spaniol înainte de a lua măsuri, conform declaraţiilor inspectorului Hannu Kautto.

Puigdemont a ajuns în Finlanda joi pentru a se întâlni cu parlamentari locali şi a lua parte la o conferinţă. În cadrul unui interviu cu un post de radio spaniol, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider catalan se va prezenta la poliţia din Finlanda.

Puigdemont a trăit în exil în Belgia anul trecut, la scurt timp după ce Catalonia şi-a declarat simbolic independenţa.

Dacă se va întoarce în Spania, Puigdemont ar putea sta până la 25 de ani în închisoare, fiind acuzat de rebeliune pentru rolul său în organizarea unui referendum ilegal în octombrie anul trecut.

Vineri, Curtea Supremă a Spaniei a pus sub acuzare 25 de politicieni separatişti catalani pentru rebeliune, delapidare de conturi şi desconsiderarea statului.

Dintre cei acuzaţi, cinci au fost reţinuţi înainte de începerea procesului iar printre ei se află şi Jordi Turull, un aliat apropiat al lui Puigdemont, care urma să ia parte la un vot în Parlament sâmbătă pentru a fi ales drept noul preşedinte regional.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.