O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk a transportat vineri pe orbită primul satelit de spionaj al Coreei de Sud, lansarea având loc de la baza Vandenberg din California, după ce luna trecută Coreea de Nord a lansat cu succes propriul său satelit de recunoaştere militară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Satelitul a fost plasat pe orbită şi, la puţin peste o oră de la lansare, "a stabilit cu succes comunicarea cu o staţie terestră din străinătate", a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

SpaceX şi-a încheiat transmisiunea în direct a misiunii la câteva minute după decolarea rachetei, care a avut loc la ora 18:19 GMT (20:19, ora României), şi apoi după recuperarea treptei de propulsie a rachetei de bază, fără a arăta desfăşurarea încărcăturii utile sud-coreene.

În luna mai, Coreea de Sud a folosit propriul vehicul de lansare Nuri, produs pe plan intern, pentru a plasa pentru prima dată pe orbită un satelit capabil să îndeplinească o misiune, dar a încheiat un contract cu compania americană SpaceX pentru a lansa un total de cinci sateliţi de spionaj până în 2025, într-un efort de a accelera obiectivul său de a supraveghea 24 de ore din 24 peninsula coreeană.

Satelitul lansat vineri este un dispozitiv electro-optic, cu infraroşu, în timp ce următorii patru sateliţi urmează să fie dotaţi cu un radar cu deschidere sintetică (SAR), care poate "vedea" prin nori şi pe timp de noapte.

Coreea de Sud s-a bazat pe aliaţii săi americani pentru informaţii culese din satelit, dar plănuieşte să aibă propria serie de sateliţi de recunoaştere şi de comunicaţii militare, ca parte a unui demers mai amplu în spaţiu.

După ce două încercări anterioare s-au soldat cu prăbuşiri de rachete în acest an, Coreea de Nord a folosit luna trecută propriul vehicul de lansare Chollima-1 pentru a plasa pe orbită satelitul de recunoaştere Malligyong-1. Phenianul nu a publicat încă nicio imagine luată de acest satelit, iar analiştii spun că nu se cunosc toate capacităţile sale. Presa de stat nord-coreeană afirmă că satelitul a fotografiat deja o serie de "regiuni-ţintă", de la Casa Albă şi Pentagon la bazele militare americane din Coreea de Sud, Guam şi Hawaii, precum şi capitala sud-coreeană, Seul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.