Prima sondă lunară rusă lansată în aproape 50 de ani, Luna-25, a intrat cu succes pe orbita lunară, miercuri, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei, o staţie automată a fost plasată pe orbita lunară la ora 12;03, ora Moscovei (şi a României)", a declarat pentru AFP serviciul de presă al Roscosmos.

"Toate sistemele de pe Luna-25 funcţionează normal, iar comunicarea cu aceasta este stabilă", potrivit aceleiaşi surse.

Lansarea sondei Luna-25 este prima misiune lunară pentru Moscova din 1976, când URSS a fost pionier în cucerirea spaţiului.

Punerea pe orbita lunară a fost realizată cu ajutorul motorului sondei, care a fost pornit de două ori de la ora 11:57, ora Moscovei, prima dată timp de 243 de secunde şi a doua oară timp de 76 de secunde, a explicat Roscosmos într-un comunicat de presă.

Sonda va orbita în jurul Lunii, la 100 de kilometri de suprafaţa acesteia, înainte de a aseleniza, lunea viitoare, la nord de craterul Boguslavsky de la polul sud al Lunii, potrivit agenţiei ruse.

"Pentru prima dată în istorie, aselenizarea va avea loc la Polul Sud al Lunii. Până acum, toată lumea a aterizat în zona ecuatorială", a declarat entuziasmat un înalt oficial al Roscosmos, Aleksandr Blohin, într-un interviu recent acordat ziarului oficial Rossiiskaia Gazeta.

Duminică, camerele instalate pe sondă au realizat primele fotografii din spaţiu, care arată părţi ale sondei cu Pământul şi Luna în depărtare, a anunţat Roscosmos.

Sonda de aproape 800 de kilograme, transportată de o rachetă Soiuz, a decolat în noaptea de 10 spre 11 august de pe cosmodromul Vostocini din Orientul Îndepărtat.

Sonda, care va rămâne pe Lună timp de un an, va avea misiunea de a preleva mostre şi de a analiza solul lunar. 

Misiunea este menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se luptă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie, iar acum este izolat de conflictul din Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rusesc în ciuda sancţiunilor, citând ca exemplu trimiterea primului om în spaţiu de către URSS în 1961, într-o perioadă de escaladare a tensiunilor dintre Est şi Vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.