Senatul italian a amânat la 20 august o soluţie la criza politică declanşată de liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, căruia i-a aplicat o lovitură, respingând orice proiect de moţiune de cenzură a Guvernului lui Giuseppe Conte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, care a rupt majoritatea formată cu Mişcarea Cinci Stele (M5S) la 8 august, a reclamat supunerea la vot, încă din această săptămână, a unei rezoluţii de neîncredere în Executiv, aflat în funcţie de doar 14 luni.

Convocaţi de urgenţă în toiul verii, o majoritate a senatorilor s-a pronunţat împotriva moţiunii lui Salvini care a reluat legătura, cu această ocazie, cu vechi săi aliaţi din dreapta tradiţională - Forza Italia (FI, dreapta) şi Fraţii Italiei (FdI, post-fascist). În paralel, ei i-au cerut, în altă moţiune, lui Conte să vină să se exprime în Parlament la 20 august, în vederea soluţionării crizei.

Specialişti au interpretat imediat votul din Senat - în care M5S a votat alături de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) - ca deschizând calea unei majorităţi alternative celei care guvernează ţara în prezent.

Fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), în continuare un nume greu în PD, a revenit în prim-plan, propunând M5S să-şi unească forţele şi să susţină un ”guvern instituţional” şi ”no tax” (anti-impozite), care ar reduce drastic numărul parlamentarilor (cu 345 mai puţini din totalul de 950) şi ar adopta bugetul pe 2020.

Alegeri anticipate în toamnă, aşa cum cere Salvini de la ruptura cu M5S, ”ar fi o catastrofă”, pentru că ele ar face imposibilă adoptarea unor măsuri bugetare în vederea evitării creşterii TVA, a argumentat Renzi într-o conferinţă de presă, la Senat, imediat după vot.

În opinia sa, în acest caz, TVA-ul, care ar pedepsi dur consumatorii, ar putea ”urca la 25%” şi ”este sigur că Italia ar cădea în recesiune”.

”Avem posibilitatea să dăm pagina”, a comentat Renzi, întinzând mâna M5S, recunoscând totodată că ”acest lucru îl costă în plan uman”, întrucât a fost supus unui val de ”insulte, acuzaţii” din partea lor.

”CĂPITANUL SPARGE-TOT”

”Căpitanul Sparge-tot Salvini şi-a ratat întâlnirea şi a creat o criză neaşteptată pentru ai săi”, a atacat Renzi, apreciind că ”reputaţia de om invincibil se surpă în mod spectaculos în sondaje”.

Încă de a deschiderea sesiunii în Senat, Salvini a încercat totul, deşi era clar că împreună cu FI şi FdI nu avea o majoritate.

Într-o răsturnare de situaţie neaşteptată, el le-a propus foştilor săii ”prieteni” de la M5S să voteze împreună reducerea numărului de parlamentari, înainte de a se întoarce imediat la urne.

”Am auzit apelul lui Luigi Di Maio (liderul M5S) de desfiinţare a 345 de mandate. S-a făcut, suntem de acord. Să votăm săptămâna viitoare în camera Deputaţilor”, a tunat Salvini, propunând ”imediat după aceea alegeri”.

Ministrul de Interne şi-a rupt, cu toate acestea, în mod brutal, mariajul cu M5S, avuzând-o că i-a obstrucţionat toate proiectele cuprivire la scăderea impozitelor sau marile şantiere de infrastructură.

Mingea se află acum în terenul lui Di Maio, care a rămas vag asupra intenţiilor pe care le are.

”Să suprimăm 345 de parlamentari, să o facem imediat. Ne trebuie câteva ore, nuu e nevoie să convocăm Parlamentul”, a scris el pe Facebook.

Însă liderul M5S l-a atacat pe Salvini. ”Pentru mine, prietenia este un lucru serios (...). Iar adevăraţii prieteni sunt mai ales loiali”.

Până la 20 august, jocul rămâne deschis.

Schiţarea marţi a unei alianţe PD-M5S ar putea conduce la formarea unui nou Guvern, fie de scurtă durată şi de tehnocraţi în vederea adoptării bugetului şi pregătirii noilor alegeri, fie la un Executiv remaniat, format din miniştri M5S, susţinut de PD şi alte formaţiuni.

În lipsa unei majorităţi solide, alegeri ar deveni de neevitat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.