O tăcere profundă a cuprins Congresul, după ce preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat, cu o lovitură de ciocan, inculparea lui Donald Trump de ”incitare la insurecţie” la Capitoliu, făcând din miliardar primul preşedinte american supus infamiei unui al doilea ”impeachment” şi care-i va lega pentru totdeauna pe cei doi mari rivali în cărţile de istorie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca pentru a marca repetarea istorică, cea care poartă de obicei haine în culori vii a optat pentru o ţinută sobră, ca de doliu, ca la primul ”impeachment” al lui Donald Trump, la 18 decembrie 2019.

O tăcere profundă a cuprins incinta după ce ”speaker”-ul a semnat, mai târziu, actul acuzării, într-o ceremonie sobră şi scurtă, mult diferită de cea prin care parafa primele capete de acuzare înainte de a fi trimise Senatului în ianuarie 2020, cu mai multe stilouri pe care le-a distribuit atunci, zâmbind, democraţilor.

Situaţia s-a schimbat.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a ”incitat la această insurecţie, această rebeliune armată”, la 6 ianuarie, acuză Nancy Pelosi. Violenţele de la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi au zguduit fundamentele democratice ale Americii.

În acelaşi hemiciclu aleşii au fost nevoiţi să se culce la pământ în urmă cu exact o săptămână, când manifestanţi loiali lui Trump încercau să forţeze intrarea în Capitoliu.

Un anumit calm a revenit pe culoarele de marmură ale clădirii, ornate cu sculpturi şi tablouri, însă nu şi normalitatea, într-un Washington aflat în stare de asediu.

Militari înarmaţi au petrecut noaptea pe podeaua venerabilei rotonde a Capitoliului. Ei au patrulat pe culoare în timp de afară, vehicule blindate şi blocuri de beton încadrau vasta piaţă de la baza ”casei poporului”.

Pandemia a sporit impresia unei zile apăsătoare, împuţinând rândurle aleşilor în Camera Reprezentanţilor şi oprind agitaţia obişnuită de pe culoare.

În primul rând de locuri, la anunţarea rezultatului votului, o aleasă democrată, Lisa Blunt Rochester, a stat drepţi, solemnă, alături de alţi aleşi. La 6 ianuarie ea s-a rugat cu voce tare, refugiată în galeria de deasupra hemiciclului, în timp ce paznici înarmaţi încercau să împiedice susţinători ai lui Trump să intre.

Amintirea înfiorătoare a acestei zile a bântuit dezbaterile parlamentare. Însă nu a fost suficientă pentru a-i aduce alături de democraţi pe numeroşi aleşifoarte loiali preşedintelui în exerciţiu. Schimburi dure de replici şi huiduieli au punctat discursuri altfel emoţionante.

”COTITURĂ DECISIVĂ”

”Stânga din America a incitat la mai multă violenţă politică decât dreapta”, a strigat republicanul Matt Gaetz, un mare aliat al lui Donald Trump, în protestele opozanţilor săi - o agitaţie rară în această incintă.

O aleasă democrată afroamericană, Cori Bush, a fost huiduită de către republicani în timp ce îndemna la demiterea unui ”preşedinte adept al supremaţiei albilor, care a incitat o insurecţie a adepţilor supremaţiei albilor”.

Pe culoare, asistenţi parlamentari, poliţişti, angajaţi ai restaurantelor şi jurnalişti schimbau priviri cu înţeles şi amintiri pline de emoţie.

”Trăim în continuare consecinţele unei insurecţii împoriva autorităţilor noastre la Capitoliu”, a declarat democratul Adam Schiff, care a coordomnat primul "impeachment" al lui Donald Trump.

”Dar am convingerea solidă că (...) ne aflăm la o cotitură decisivă şi că putem aduce ţara pe drumul cel bun” către ”restaurarea democraţiei noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.