Şoferii de camioane din SUA pregătesc un protest împotriva restricţiilor legate de coronavirus similar celui din California, ei pornind miercuri într-o călătorie de 4.000 de kilometri cu destinaţia Washington, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii ”Convoiului Poporului” spun că vor ”relansarea economică” şi redeschiderea ţării.

Călătoria lor de 11 zile se va apropia de Beltway, în jurul capitalei SUA, pe 5 martie, ”dar nu va intra în Districtul Columbia”, potrivit unui comunicat.

Pentagonul a declarat marţi că a aprobat ca 400 de membri ai Gărzii Naţionale din Districtul Columbia, care nu vor purta arme, să ajute la dirijarea traficului din 27 martie până pe 7 martie.

Aproximativ 50 de vehicule tactice mari au fost aprobate pentru a fi amplasate la posturile de circulaţie. În plus, până la 300 de soldaţi ai Gărzii Naţionale din afara Washingtonului au fost autorizaţi să vină în oraş pentru a ajuta în trafic, dacă va fi necesar.

Brian Brase, un şofer de camion care este unul dintre organizatori, a spus că, indiferent de locul unde opresc camioanele, ”nu plecăm nicăieri” până nu sunt îndeplinite cerinţele grupului.

Aceste solicitări includ încetarea cerinţelor privind vaccinarea şi purtarea măştii pentru protejarea de Covid-19. Majoritatea statelor americane reduc deja unele restricţii.

În California, de unde va porni convoiul, cerinţele pentru purtarea universală a măştii au fost ridicate săptămâna trecută, în timp ce persoanele vaccinate trebuie să poarte mască numai în zonele cu risc ridicat, cum ar fi transportul public, şcolile şi instituţiile de asistenţă medicală.

Un alt convoi era aşteptat să plece din Scranton, Pennsylvania -- oraşul natal al preşedintelui Joe Biden -- miercuri dimineaţă şi să sosească pe Beltway, cunoscută oficial ca Interstate 495, cândva în timpul după-amiezii. Beltway trece prin Maryland şi Virginia, în afara districtului.

Organizatorul Bob Bolus, de la Scranton, a declarat postului de televiziune din Washington WJLA că convoiul său nu are intenţia de a încălca legile sau de a bloca traficul, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă cererile lor privind regulile pentru pandemie şi costul combustibilului nu sunt îndeplinite.

"Nu ne vor intimida şi nici nu ne vor ameninţa. Noi suntem puterea, nu ei", a spus Bolus, un şofer care deţine o companie de remorcări.

Începând de miercuri dimineaţă, convoiul, care încă nu părăsise Scranton, era format dintr-o platformă de tractor-remorcă, o basculantă şi câteva camionete.

În Canada, protestele legate de pandemie au sufocat străzile din Ottawa pentru mai mult de trei săptămâni şi au blocat cea mai aglomerată trecere terestră dintre Canada şi Statele Unite, Podul Ambasador care leagă Windsor, Ontario şi Detroit, timp de şase zile.

Premierul Justin Trudeau a invocat prerogative de urgenţă rareori folosite pentru a pune capăt protestelor, iar poliţia canadiană a restabilit un sentiment de normalitate la Ottawa în weekend.

”Plănuim să stăm un timp şi sperăm că nu vor escalada situaţia aşa cum a făcut Trudeau cu dezgustătoarea extindere de atribuţii a guvernului”, a spus Brase din Adelanto, California, de unde va începe convoiul, la aproximativ 80 de mile (130 km) nord-est de Los Angeles.

Brase a spus că se aştepta ca mii, poate zeci de mii, să participe. Organizatorii au declarat că convoiul este nepartizan, condus de şoferii de camioane şi susţinut de o gamă largă de minorităţi etnice şi credinţe religioase.

Creşterea economică în Statele Unite, ca şi în alte ţări, a fost oprită brusc de impunerea de rstricţii în 2020 pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Economia a crescut de când guvernul federal a pompat ajutoare de mii de miliarde de dolari, urcând cu 5,7% în 2021, cel mai mult din 1984, deşi de la o bază scăzută în 2020, a raportat Departamentul de Comerţ în ianuarie.

Între timp, şomajul se situează la 4%, aproape de rata de 3,5% din februarie 2020, chiar înainte de apariţia pandemiei, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Dar factorii adverşi legaţi de lanţurile de aprovizionare tensionate şi inflaţie, inclusiv creşterea costurilor cu combustibilul, se menţin.

”Acum este timpul să redeschidem ţara”, au spus organizatorii protestului într-un comunicat.

Printre alte cereri, protestatarii doresc încetarea imediată a stării de urgenţă din California, cel mai populat stat din SUA şi cu una dintre cele mai mari economii din lume -- pe care guvernatorul Gavin Newsom a extins-o.

La nivel naţional, noile cazuri de Covid-19 şi spitalizările din cauza coronavirusului au scăzut de la maximele istorice atinse în urmă cu o lună, deşi aproape 2.000 de persoane mor încă pe zi din cauza bolii şi numărul total de decese se apropie de 1 milion de când a început pandemia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.