Premierul socialist Antonio Costa a obţinut o victorie detaşată în alegerile legislatve de duminică, în Portugalia, şi o majoritate abolută, în urma unui scrutin marcat de o ascensiune a extremei drepte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antonio Costa, creditat cot la cot în ultmele sondaje cu opoziţia de centru-dreapta, şi-a îmbunătăţit scorul din 2019 şi nu va mai depinde de foştii aliaţi din stânga radicală, care au provocat aceste alegeri anticipate după ce au respins proiectul bugetului din 2022.

Fostul primar al Lisabonei, în vârstă de 60 de ani, a ajuns la putere în 2015, când a încheiat o uniune de stânga fără precedent de la Revoluţia Garoafelor din 1974, înainte să obţină o victorie în alegeri.

El a oferit duminică Partidului Socialist a doua majoritate absolută din istoria formaţiunii.

În urma numărării voturilor din toate cirumscripţiile, dar nu şi a celor din străinătate, prin care sunt aleşi patru deputaţi, Partidul Socialist (PS) s-a clasat pe primul loc, cu 41,7% dintre voturile exprimate şi cel puţin 117 din cele 230 de mandate.

”O majoritate absolută nu înseamnă putere absolută (...), ci o responsabilitate sporită”, a declarat în faţa susţinătorilor săi Antonio Costa.

”Aceasta este victoria umilinţei, încrederii şi stabilităţii”, a subliniat el.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Social-Democrat (PSD, dreapta) al lui Rui Rio, care spera la o surpriză, se clasează al doilea, cu 29,3% dintre voturile exprimate.

Partidul Chega (Ajunge, extremă dreapta) a devenit a treia forţă politică din ţară, cu 7,15% dintre voturile exprimate şi 12 mandate, după ce a deţinut un singur mandat în fostul Legislativ.

Portugalia, o ţară cu zece milioane de locuitori, a făcut mult timp excepţie în acest sens în Europa, iar de la sfârşitul dictaturii, în 1974, şi până la ultimul scrutin din 2019 nu a avut miciun reprezentant al extremei drepte în Parlament.

Liberalii, care au intrat în Parlament în 2019 cu un singur deputat, confirmă, la rândul lor, o creştere puternică preconizată în sondaje, cu aproape 5% dintre voturle exprimate şi opt aleşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.