Partidul Social Democrat (SPD), care a obţinut o victorie în alegerile parlamentare germane, Verzii şi Partidul Liberal (FPD) au anunţat vineri că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am reuşit să ne punem de acord asupra unui document. Este un rezultat foarte bun. Acest lucru arată foarte clar că poate fi format un Guvern în Germania”, a salutat social-democratul Olaf Scholz, probabilul viitor cancelar, într-o declaraţie de presă comună cu liderii partidelor ecologist şi liberal.

Cele trei partide - cu programe foarte diferite - poartă, de la începutul lui octombrie, negocieri preliminare în vederea formării unei coaliţii fără precedent, fără conservatorii Angelei Merkel, care au obţinut, în alegerile legislatve de la 26 septembrie, cel mai prost scor electoral din istoria formaţiunii.

În baza documentului prezentat vineri, cele trei partide urmează să-şi aprofundeze negocierile şi să lanseze negocieri oficiale, în cadrul cărora să abordeze - punct cu punct - toate detaliile unei viitoare alianţe.

Formarea unui nou Guvern în Germania este aşteptată cu nerăbdare de către partenerii ţării - care se tem de luni de paralizie, mai ales la nivelul UE, în cazul în care vidul politic de la Berlin se prelungeşte.

Olaf Scholz a salutat vineri ”un rezultat foarte bun”, care ”arată în mod clar că se poate forma un Guvern în Germania şi care dă asigurări că facem progrese”.

”Am reuşit să purtăm negocieri intense până în zori, pentru a pune pe masă o propunere a unei coaliţii a reformei şi progresului, pentru a putea folosi în mod real următorul deceniu ca pe un deceniu al înnoirii”, şi-a exprimat satisfacţia preşedinta Verzilor Annalena Baerbok.

Aceste progrese nu înseamnă însă că această coaliţie ”a semaforului” - roşul este culoarea SPD, galben a FDP şi verde a Verzilor - va fi formată în mod sigur şi că Olaf Scholz îi va succedat Angelei Merkel, care se află în post din 2005.

În urma negocierilor dintre cele trei partide urmează să se pună la punct o foaie de parcurs comună detaliată a celor trei formaţiuni, care se opun în multe domenii, mai ales în prvinţa fiscalităţii - liberalii se opun unei creşteri a impozitelor avută în vedere de către social-democraţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.