Slovacia a acordat protecţie temporară unui bărbat cu cetăţenie ucraineană şi israeliană acuzat că a condus o campanie de influenţă pro-rusă prin intermediul unui site de ştiri şi care se află sub sancţiuni în Cehia, a relatat presa de la Praga, preluată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul ceh Denik N a citat două surse neidentificate care au declarat că Ministerul de Interne al Slovaciei i-a acordat lui Artem Marcevski statutul de protecţie temporară.

Marcevski a fost plasat pe o listă de sancţiuni cehe în luna martie, după ce serviciile de informaţii din această ţară au declarat că el conducea site-ul web Voice of Europe, înregistrat în Cehia. Praga susţine că acesta a folosit site-ul pentru a răspândi propagandă antiucraineană şi dezinformare, la instrucţiunile politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, care se află în Rusia.

Ministerul de Interne al Slovaciei a declarat că s-a ocupat de acest caz împreună cu serviciile de informaţii, dar a refuzat să facă alte comentarii. Acesta a transmis că va oferi mai multe detalii după ce îşi va finaliza ancheta.

Denik N, în articolul său publicat marţi seara, susţine că după ce Praga i-a impus sancţiuni lui Marcevski, acesta s-a îndreptat spre Slovacia, unde noul guvern condus de premierul Robert Fico este mai binevoitor faţă de Moscova decât predecesorul său şi a pus capăt sprijinului militar de stat pentru Ucraina.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Marcevski a primit protecţie temporară în Republica Cehă, ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta persoanele care fugeau de război.

Oficialii cehi se aşteptau însă ca el să piardă acest statut la 60 de zile după includerea sa pe lista de sancţiuni, ceea ce l-ar fi privat de rezidenţa în UE.

CITEȘTE ȘI "Sper ca Ucraina să piardă": Ce au spus europarlamentarii care au apărut la canalului de propagandă rusă Voice of Europe, aflat în centrul unei investigaţii - analiză POLITICO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.