Sky News se află din nou în centrul unui scandal pentru un material, de această dată despre presupuşi contractori ruşi care luptă în secret în Siria, reportaj despre care presa de la Moscova scrie că este fals.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta a fost publicată miercuri de postul britanic de televiziune şi este semnată de corespondentul Sky News la Moscova, John Sparks.

Potrivit materialului, o companie secretă rusă, Wagner, a angajat sute de persoane plătite cu echivalentul a circa 3.000 de lire sterline pe lună, pe care le-a trimis în Siria pentru a lupta împotriva facţiunilor rebele şi a ISIS.

Wagner ar fi publicat anunţuri online pe chat-urile militare. Doritorii mergeau apoi într-un sat din sudul Rusiei, Molkino, unde se află o bază a forţelor speciale ale Ministerului Apărării. O parte a acestei baze ar fi fost pusă la dispoziţia companiei secrete.

Cei selectaţi treceau apoi printr-un antrenament dificil, ce dura între una şi două luni.

“Dacă o persoană nu a făcut armata, este antrenată de la zero. Este pregătită să facă parte din infanterie – carnea de tun obişnuită. Dacă o persoană a servit la artilerie, a făcut misiuni de recunoaştere, a fost în brigăzi de asalt – capacităţile sale sunt îmbunătăţite (…) te învaţă cum se conduc şi se folosesc absolut toate echipamentele pe care le au”, a explicat un fost mercenar, Aleksandr, cu care au discutat jurnaliştii Sky News.

Potrivit unui alt mercenar, Dmitri, mercenarii se antrenează cu echipamente standard NATO.

Oamenii au fost trimişi în ţara din Orientul Mijlociu la bordul avioanelor militare ruseşti. Prima oprire a fost principala bază rusă de pe coasta siriană. Aleksandr a spus că lui i s-au alăturat peste 500 de persoane, în timp ce Dmitri a vorbit de 900 de oameni.

Aleksandr şi Dmitri se declară norocoşi că sunt încă în viaţă. “Sunt şanse de 50%-50%. Majoritatea oamenilor care merg acolo pentru bani sfârşesc morţi. Cei care luptă pentru idealuri, pentru a lupta împotriva americanilor, a forţelor speciale americane, o ideologie – au o şansă mai bună de supravieţuire”, a spus Aleksandr.

“Circa 500, până la 600 de oameni au murit acolo (…). Nimeni nu va afla niciodată despre ei (…) asta este cel mai înfricoşător. Nimeni nu va afla niciodată”, spune şi Dmitri.

Mercenarii şi-au acuzat comandanţii că îi trimit în “misiuni sinucigaşe”, menite să slăbească opoziţia, înainte să fie trimise trupele Guvernului sirian.

Aleksandr spune că a luptat pentru eliberarea oraşului Palmyra. “În timpul asaltului de la Palmyra am fost folosiţi drept carne de tun”, povesteşte el, spunând că cel puţin 20 de mercenari ruşi au murit în operaţiune.

“După noi, au venit laşii ăia din armata lui Assad şi au terminat treaba, dar noi am făcut cea mai mare parte a muncii”, a declarat el.

Cei doi se află în prezent la Moscova, dar sunt încă traumatizaţi. Mai mult, ei nu mai au documente de identitate, pentru că acestea au fost confiscate de Wagner. Dmitri spune că mai ştie alţi 50 de bărbaţi în aceeaşi situaţie.

Compania Wagner este condusă de un fost ofiţer al forţelor speciale ruse, cunoscut de subalternii săi drept Nikolai Utkin.

Astfel de firme private sunt interzise în baza Constituţiei ruse, notează Sky News.

Postul britanic de televiziune citează un analist militar, Pavel Felgenhauer, potrivit căruia desfăşurarea de mercenari este în concordanţă cu tactica militară rusă. “În mod clar (Wagner – n.r.) există. Astfel de ‘voluntari’ apar în diferite zone de conflict, unde Guvernul rus vrea ca ei să apară. Deci, mai întâi în Crimeea, apoi la Donbass, acum în Siria. Dar nu au intrat în legalitate până acum”, explică el.

REACŢIA PRESEI RUSE

Veridicitatea materialului este contestată, însă, de presa rusă. Postul de televiziune NTV afirmă că echipa de jurnalişti britanici au angajat actori pentru a interpreta rolul mercenarilor.

Astfel, rolul lui Dmitri ar fi jucat de actorul Aleksandr Agapov, de la teatrul Oleg Bidenkova. Acesta ar fi primit 100.000 de ruble pentru a juca. El ar fi primit un scenariu şi i s-ar fi spus că va interpreta un mercenar într-un film, relatează NTV, care ar fi discutat cu Agapov.

Mai mult, actorul a furnizat postului de televiziune o presupusă înregistrare aparent folosită la înregistrarea replicilor.

Contactată de RIA Novosti, conducerea Sky News a dat asigurări că susţine în totalitate materialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.