Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a catalogat joi sistemul electoral american drept unul dintre cele mai ”arhaice” din lume, în urma victoriei lui Joe Biden împotriva lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei au, fără îndoială, cel mai arhaic sistem electoral din rândul celor mai importante câteva ţări din lume”, a apreciat într-o conferinţă de presă Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a criticat mai ales caracterul indirect al alegerii preşedintelui, care este numit de mari electori desemnaţi prin vot universal.

Elaborat în secolul al XVIII-lea, acest sistem implică faptul că învingătorul nu este neapărat cel care obţine cele mai multe voturi la nivel naţional, ci acela care obţine victorii în state-cheie cu un număr mare de mari electori.

”Dacă americanii sunt pregătiţi să trăiască cu această tradiţie care deformează în mod considerabil voinţa poporului (...), să-i lăsăm s-o facă”, a apreciat Serghei Lavrov.

La fel ca preşedintele rus Vladimir Putin, Lavrov a anunţatcă Moscva va felicita învingătorul în alegeri doar după publicarea rezultatelor oficiale.

”Felicitările sunt trimise înainte de publicarea rezultatului atunci când nu există litigii”, a subliniat Lavrov.

Spre deosebire de cea maimare parte a ţărilor din lume, China şi Rusia nu l-au felicitat pe Joe Biden.

Donald Trump a refuzat să recunoască victoria acestuia din urmă, anunţată sâmbătă, a denunţat - fără să prezinte probe - fraude în favoarea democratului şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie pentru a obţine câştig de cauză.

Şefa Comisiei Electorale ruse, Ela Pamfilova, aprecia luni că votul prin corespondenţă în Statele Unite a lăsat ”spaţii imense” unor posibile fraude, preluând astfel retorica lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.