Comisia Europeană a decis miercuri să trimită un aviz motivat Maltei cu privire la programul acestei ţări de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut şi sub denumirea de sistemul „paşaport de aur”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia consideră că acordarea cetăţeniei UE în schimbul unor plăţi sau investiţii prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE.

În opinia CE, programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidenţiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

În recomandarea sa din 28 martie Comisia a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le pună capăt imediat. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să asigure controale stricte ale programelor de acordare a dreptului de şedere investitorilor. Permisele de şedere acordate în temeiul acestor programe resortisanţilor ruşi sau belaruşi, care fac obiectul sancţiunilor UE în contextul războiului din Ucraina, ar trebui retrase imediat.

Sistemul „paşaport de aur” din Malta

La 20 octombrie 2020, Comisia a decis să trimită Maltei o scrisoare de punere în întârziere prin care îi solicita să pună capăt programului său de dobândire a cetăţeniei prin investiţie şi, ulterior, a trimis Maltei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, la 9 iunie 2021, în urma introducerii de către Malta a unui nou program de acest tip la sfârşitul anului 2020.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat recent acest nou program în cazul resortisanţilor ruşi şi belaruşi. Deşi această măsură a fost pozitivă, Malta continuă să aplice programul pentru toţi ceilalţi resortisanţi şi nu şi-a exprimat intenţia de a-l opri. Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale  şi încalcă însuşi statutul cetăţeniei Uniunii, astfel cum este prevăzut în tratate. Prin urmare, Comisia a decis să transmită Maltei un aviz motivat miercuri.

Malta are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la avizul motivat al Comisiei. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.