Ucraina a anunţat că Rusia a declanşat luni un nou atac masiv cu rachete, în timp ce alertele aeriene răsună în multe părţi ale ţării, inclusiv în Kiev, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Au fost explozii în mai multe părţi ale Ucrainei, inclusiv în oraşele Odesa, Cerkasi şi Krivoi Rog.

În Odesa, compania locală de furnizare a apei a declarat că nu mai este curent electric la staţiile de pompare, lăsând întregul oraş fără apă.

Un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Rusia a lansat rachete terestre din sudul Rusiei şi rachete de pe nave din Marea Caspică şi Marea Neagră. Bombardierele strategice ruseşti au lansat, de asemenea, rachete, a spus el.

Ihnat a avertizat că ruşii ar putea ataca în mai multe valuri pentru a face mai dificilă pentru apărarea aeriană ucraineană doborârea rachetelor.

UPDATE: Cel puţin două persoane au murit, după ce rachete ruseşti s-au lovit de clădiri în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.


Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului prezidenţial, nu a oferit alte detalii despre aceste atacuri, potrivit Reuters.

Un oficial al oraşului a declarat că au fost lovite clădiri în suburbiile oraşului Zaporojie, în timp ce alte rachete ruseşti au fost doborâte.

Un furnizor de energie a declarat că energia electrică a fost întreruptă în regiunea nordică Sumî, în urma ultimelor atacuri cu rachete.

De asemenea, au fost raportate pene de energie electrică şi apă în Odesa, în urma loviturilor de acolo.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că apărarea antiaeriană funcţionează în regiune şi le-a spus locuitorilor să rămână în adăposturi.

Editorul pentru afaceri internaţionale de la The Guardian, Julian Borger, relatează că încă nu a auzit şi nici nu a văzut informaţii despre vreo rachetă care să fi aterizat în capitala Kiev, dar există temeri că acesta a fost primul val dintr-un dublu atac, primul val având rolul de a distrage apărarea aeriană, ceea ce ar oferi celui de-al doilea val o şansă mai bună de a ajunge la ţinte.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Republica Moldova: O rachetă ar fi căzut la Briceni, în nordul ţării / Anunţul Ministerului Apărării / Precizările Ministerului Afacerilor Interne / Relatările localnicilor - FOTO

Este posibil ca ţinta să fie din nou reţeaua electrică a ţării, într-o zi care a început cu temperaturi minime de -7 Celsius în Ucraina.

CITEȘTE ȘI Noi pene de curent posibile în Republica Moldova, după atacurile de luni ale armatei ruseşti asupra Ucrainei

UPDATE: Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare o parte din rachetele care se apropiau, potrivit corespondentului The Guardian.

Până în prezent au fost raportate patru interceptări în regiunea Harkov, una în Dnipropetrovsk şi alta în Poltava. 

Şi în alte regiuni au fost raportate explozii, care ar putea fi interceptări ale apărării aeriene ucrainene.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Sirenele răsună în capitală şi în mare parte din Ucraina, potrivit Reuters.

"Rachetele au fost deja lansate", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuri Ihnat.

Deocamdată nu sunt informaţii despre pagube sau victime.

Potrivit The Guardian, ar fi peste 100 de rachete care se apropie, lansate de bombardiere ruseşti şi, cel mai probabil, sunt şi rachete Kalibr lansate de pe mare.

Unele dintre ele au trecut deja pe teritoriul ucrainean, iar ora impactului la Kiev era estimată ca fiind 14.15 (ora locală şi ora României).

De asemenea, ar putea exista un al doilea val de rachete îndreptate spre capitală, care ar urma să fie lansate în următoarele minute.

"Nu ignoraţi alarma", a transmis Andri Iermak, şeful cancelariei prezidenţiale.

CITEȘTE ȘI Explozii misterioase la două baze militare din Rusia


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.