Un bărbat de 46 de ani, condamnat la moarte în Singapore pentru ”conspiraţie la contrabandă cu un kilogram de cannabis”, a fost spânzurat, au anunţat autorităţile locale, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Execuţia a avut loc în ciuda apelului lansat de Biroul ONU pentru Drepturile Omului pentru Singapore de a "reconsidera urgent" spânzurarea şi a apelurilor magnatului britanic Richard Branson de a o opri.

"Singaporeanul Tangaraju Suppiah, în vârstă de 46 de ani, şi-a executat astăzi pedeapsa capitală la complexul penitenciar Changi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciului penitenciar din Singapore.

Tangaraju a fost condamnat în 2017 pentru ”conspiraţie la contrabandă” cu 1.017,9 grame de cannabis, de două ori mai mult decât volumul minim necesar pentru o condamnare la moarte în Singapore.

El a fost condamnat la moarte în 2018, iar Curtea de Apel a confirmat decizia.

Branson, membru al Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor, cu sediul la Geneva, a scris, luni, pe blogul său că Tangaraju "nu se afla nici pe departe" în apropierea drogurilor în momentul arestării sale şi că Singapore ar putea fi pe cale să condamne la moarte un om nevinovat.

Ministerul de Interne din Singapore a răspuns, marţi, că vinovăţia lui Tangaraju a fost dovedită dincolo de orice îndoială.

Ministerul a declarat că două numere de telefon mobil despre care procurorii au spus că îi aparţineau au fost folosite pentru a coordona livrarea drogurilor.

În multe părţi ale lumii - inclusiv în Thailanda, ţara vecină - cannabisul a fost dezincriminat, autorităţile renunţând la pedepsele cu închisoarea, iar grupurile de apărare a drepturilor au făcut presiuni asupra Singapore pentru a aboli pedeapsa capitală.

Centrul financiar asiatic are unele dintre cele mai stricte legi antidrog din lume şi insistă că pedeapsa cu moartea rămâne un factor eficient de descurajare a traficului, dar Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului nu este de acord.

"Pedeapsa cu moartea este încă folosită într-un număr mic de ţări, în mare parte din cauza mitului că descurajează criminalitatea", a declarat marţi, într-o declaraţie, OHCHR.

Familia lui Tangaraju a pledat pentru clemenţă, făcând totodată presiuni pentru un nou proces.

Execuţia de miercuri a fost prima din ultimele şase luni. Singapore a reluat execuţiile în martie 2022, după o pauză de peste doi ani.

Printre cei spânzuraţi s-a numărat Nagaenthran K. Dharmalingam, a cărui execuţie a stârnit un val de proteste la nivel mondial, inclusiv din partea Naţiunilor Unite şi a lui Branson, deoarece s-a considerat că avea un handicap mental.

Naţiunile Unite afirmă că pedeapsa cu moartea nu s-a dovedit a fi un factor de descurajare eficient la nivel global şi este incompatibilă cu legislaţia internaţională privind drepturile omului, care permite pedeapsa capitală doar pentru cele mai grave infracţiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.