Donald Trump bulversează sărbătoarea naţională americană - tancuri de asalt urmează să fie expuse joi în centrul Washingtonului, iar avioane de luptă să brăzdeze cerul -, însă este acuzat că organizează un eveniment costisitor, în scop electoral, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump urmează să se plaseze în centrul ceremoniilor, prin susţinerea unui discurs pe treptele Lincoln Memorial.

De la acest monument dedicat gloriei lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea preşedinte american şi un apărător al unităţii ţării în timpul Războiului Civil, Donald Trump intenţionează să susţină un ”omagiu Americii”.

Însă intervenţia unui preşedinte care creează disensiuni atât de puternice în ţară, într-o zi tradiţional apolitică, generează controverse. În acest loc, Martin Luther King şi-a susţinut în 1963 discursul istoric "I have a dream", în favoarea egalităţii afroamericanilor.

Bugetul evenimentului este denunţat, de asemenea, de către opoziţia democrată. ”Ce risipă de bani!”, a exclamat candidatul la Casa Albă Julian Castro, intervievat de CBS, denunţând o paradă ”fundamental centrată” asupra preşedintelui, pentru a-i ”umfla egoul”.

Însă costul va fi minor având în vedere miza, a dat asigurări locatarul Casei Albe. ”Acestea sunt avioanele noastre, noi avem piloţii, aeroportul este chiar alături, avem nevoie doar de carburant. Tancurile şi restul sunt ale noastre”, a scris el pe Twitter.

De obicei, notează expertul media Richard Hanley, data de 4 iulie este o zi de armistiţiu, ”de care oamenii profită pentru a-şi uita diferenţele şi a agita drapelul fără să intre în discuţii politice”.

ÎN CAMPANIE

Data de 4 iulie marchează Ziua Independenţei - Independence Day -, când, în 1776, 13 colonii britanice şi-au proclamat desprinderea din Coroana britanică şi au fondat Statele Unite ale Americii.

Însă, anul acesta, Donald Trump a hotărât să apară la ora locală 18.30 (vineri, 1.30, ora României) pe treptele Lincoln Memorial, la capătul National Mall, o imensa esplanadă, în capitală, mărginită de clădiri oficiale, muzee şi monumente.

În plină campanie electorală, iniţiativa lui Donald Trump, care tocmai şi-a anunţat în mod oficial candidatura la un nou mandat, provoacă scrâşniri din dinţi.

O serie de aleşi democraţi din Congres l-au avertizat împotriva tentaţiei unui ”miting de campanie partizan şi televizat la Mall”.

Tradiţia lui 4 iulie este foarte diferită de cea a lui 14 iulie francez, din care se inspiră miliardarul republican.

La Washington, de Independence Day cântă trupe, defilează fanfare şi se trage un foc mare de artificii. Ziua este foarte patriotică, dar nu are o dimensiune militară.

Sosirea în capitala federală a unor tancuri, cu trenul şi camioane cu platformă, a provocat o anumită emoţie în rândul locuitorilor, puţin obişnuiţi să vadă blindate la Washington.

Invitat de omologul său francez, în urmă cu doi ani, la defilarea militară de la 14 iulie pe Champs Elysées, Donald Trump a fost impresionat de deafăşurarea acesteia, plină de culoare, solemnă şi minuţios reglată. ”Va trebui ca noi s-o facem şi mai bine”, a exclamat el.

Ideea iniţială a fost ca parada militară americană să fie organizată de Veterans Day, în noiembrie, însă un cost de 100 de milioane de dolari l-a făcut să dea înapoi. Iar ceremoniile de joi nu se ridică la acelaşi nivel de ambiţie.

Donald Trump a insistat săptămâna aceasta asupra capacităţii sale de a-i uni pe americani, în pofida imensei polarizări create prin alegerea sa în 2016.

”Eu cred asta, cred că mesajul meu ajunge la cea mai mare parte a americanilor”, a apreciat el.

OPOZANŢI PREZENŢI

Acest 4 iulie ”va fi foarte diferit, va fi special”, a adăugat el. ”Va fi spectacolul unei vieţi”, a insistat el miercuri, pe Twitter.

Air Force One, Boeingul 747 modificat pe care preşedinţii americani îl folosesc în deplasările lor oficiale, urmează să survoleze Washingtonul, dar şi avioane de război de tip F-35, cele mai moderne din lume.

Blue Angels, o patrulă de acrobaţie aeriană, urmează de asemenea să efectueze o demonstraţie.

Totodată un nou exemplar al Marine One, elicopterul prezidenţial, urmează să fie lansat.

Însă opozanţii lui Donald Trump vor fi şi ei prezenţi la petrecere.

Organizaţia de stânga Code Pink urmează să desfăşoare - la sol - "Baby Trump", imensul personaj gonflabil care reprezintă un bebeluş coleric, cu efigia preşedintelui american. El ia parte, de-acum, la multe manifetsaţii împotriva lui Trump în întreaga lume.

Două organizaţii de veterani preconizează de asemenea să poarte şi să distribuie tricouri prin care să onoreze memoria lui John McCain, un fost senator republican şi erou al Războiului din Vietnam, care era totodată unul dintre principalii inamici ai preşedintelui pe scena politică americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.