Premierul japonez Shinzo Abe s-a întâlnite joi cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în a doua zi a unei vizite fără precedent la Teheran, după ce a îndemnat miercuri Republica islamică ”să joace un rol constructiv” în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Shinzo Abe a fost primit joi dimineaţa de către ayatollahul Ali Khamenei - devenind astfel primul şef de Guvern nipon care se întâlneşte cu liderul suprem iranian de la Revoluţia din 1979 prin care a fost înlăturat de la putere şahul.

Japonia este un aliat al Statelor Unite, inamicul jurat al Republicii islamice, şi întreţine în mod tradiţional bune relaţii cu Iranul.

Vizita lui Abe are loc pe fondul unor tensiuni exacerbate între Iran şi Statele Unite, care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război în regiunea Golfului Persic şi îngrijorări cu privire la viitorul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, după retragerea unilaterală a Washingtonului din tratat în mai 2018.

”Nimeni nu vrea un război. Japonia doreşte să joace un rol de prim-plan în vederea scăderii tensiunilor”, a declarat Abe miercuri, după întâlnirea sa cu Rohani.

”Pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu sunt indispensabile prosperităţii nu doar acestei regiuni, ci întregii lumi”, a adăugat el.

Japonia, care importa până de curând 5% din petrolul său din Iran, a fost nevoită să renunţe la aceste achiziţii, pentru a se conforma ultimelor sancţiuni americane impuse Republicii islamice.

Economia niponă este foarte dependentă de petrolul de la Golful Persic, iar Tokyo acordă o mare importanţă stabilităţii aprovionărilor sale cu hidrocarburi.

”RĂSPUNS TERIBIL”

Rohani a apreciat că ”rădăcina” tensiunilor în regiune este de căutat în ”războiul economic al Statelor Unite împotriva Iranului”.

”Atunci când acesta va fi închis, vom vedea o schimbare foarte pozitivă în regiune şi în lume”, a dat el asigurări.

”Noi nu vom declanşa niciodată un război, inclusiv contra Statelor Unite, însă vom da un răspuns teribil dacă suntem atacaţi”, a avertizat Rohani, a cărui ţară este acuzată de Occident că exercită o influenţă ”destabilizatoare” în Orientul Mijlociu.

Preşedintele iranian a declarat că vede - în ”interesul Japoniei de a continua să cumpere petrol din Iran şi de a soluţiona probleme financiare” de care se loveşte Teheranul din cauza sancţiunilor americane - ”garanţia” unei îmbunătăţiri viitoare în relaţiile deja bune între cele două ţări.

Însă, în problema vânzării de petrol iranian Japoniei, un purtător de cuvânt al Ministerului japonez de Externe, Takeshi Osuga, a ţinut să precizeze că este vorba mai ales de ”o dorinţă a părţii iraniene”.

Acesta este un aspect care ţine ”de decizia societăţilor private”, iar ”eu nu le pot prezice decizia”, a spus Takeshi Osuga.

Rohani a subliniat o convergenţă de vederi cu oaspetele său în privinţa ”armelor nucleatre”. ”Ţările noastre sunt amândouă împotriva” armamentului nuclear, a declarat el.

Abe şi-a exprimat ”respectul profund faţă de faptul că liderul suprem, ayatollahul (Ali) Khamenei a reiterat fatwa (decret religios) care spune că «arma nucleară şi celelalte arme de distrugere în masă sunt contrare islamului»”.

În urma deciziei americane de retragere din Acordul de la Viena, Guvernul preşedintelui Donald Trump a reimpus sau consolidat sancţiuni economice impuse iranului.

Recent, Washingtonul a desfăşurat importante mijloace la Golful Persic, cu scopul de a face faţă unei presupuse ”ameninţări iraniene”.

NICIO ”MEDIERE”

Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Abe a discutat marţi la telefon despre Iran cu Trump, însă Tokyo insistă asupra faptului că premierul nu s-a dus la Teheran pentru a ”asigura o mediere între Iran şi Statele Unite.

Teheranul consideră că Tokyo beneficiază de o aură favorabilă în calitate de ţară care a reuşit să se modernizeze fără să renunţe la tradiţiile sale şi păstrându-şi o puternică identitate culturală.

Vizita lui Abe la Teheran are loc la o zi după eliberarea unui libanez rezident în Statele Unite, Nizar Zakka, reţinut în Iran din 2015 şi condamnat la zece ani de închisoare de ”spionaj” în favoarea Washintonului şi la două zile după vizita la Teheran a ministrului german de Externe Heiko Maas.

În faţa consecinţelor politicii americane a ”presiunii maxime” asupra economiei sale, Iranul a ameninţat în mai să se retragă treptat din Acordul de la Viena, dacă partenerii săi, mai ales europeni, nu-l ajută să ocolească aceste sancţiuni.

În prezenţa lui Abe, Rohani şi-a exprimat susţinerea faţă de Acordul de la Viena.

”Principala mea preocupare este ca Iranul să respecte acest acord”, a declarat Abe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.