Sharbat Gula, o femeie afgană devenită celebră după ce o fotografie a ei a fost publicată pe coperta revistei National Geographic în anul 1985, a ajuns în Italia, ca parte a evacuărilor afganilor de către Vest după ce talibanii au preluat puterea în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de guvernul italian, scrie The Guardian.

Cabinetul prim-ministrului Mario Draghi a anunţat că Italia a organizat evacuarea lui Sharbat Gula, după ce ea a cerut să fie ajutată să plece din ţară. Guvernul italian o va ajuta să se integreze în societatea italiană, a fost transmis joi.

Celebra fotografie „Fata afgană” a fost realizată de Steve McCurry în 1984, pe când Sharbat Gula avea vârsta de 12 ani şi trăia într-o tabără de refugiaţi din nord-vestul Pakistanului, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. Imaginea, publicată pe o copertă a revistei National Geographic, a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume. Steve McCurry a găsit-o din nou pe femeie în 2002. Ea se afla într-un sat afgan îndepărtat, unde locuia cu soţul ei, care era brutar, şi cu copiii lor.

Steve McCurry s-a ocupat apoi de finanţarea unui proiect ce a vizat îndeplinirea celei mai mari dorinţe a „Fetei afgane” - un pelerinaj la Mecca alături de familia ei.

În 2014, ea a ajuns în Pakistan, dar a fost arestată şi condamnată pentru deţinere de documente false. A executat câteva săptămâni într-un spital unde a fost tratată de hepatita C, apoi în noiembrie 2016, a fost deportată din Pakistan. La Kabul a fost primită de preşedinte, care a organizat o recepţie pentru ea.

Italia este una dintre ţările vestice care au evacuat sute de afgani din ţară după retragerea forţelor NATO şi preluarea puterii de către talibani, în luna august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.