Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a înfruntat joi vremea rece pentru a se plimba pe străzile din Copenhaga în fastuoasa trăsură regală poleită cu aur, pentru ultima dată în calitate de monarh, înainte de a lăsa tronul fiului său, prinţul moştenitor Frederik, săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regina a călătorit cu trăsura de la reşedinţa sa din Palatul Amalienborg, situat în apropiere de malul mării, până la Parlament, pentru o recepţie tradiţională de Anul Nou. Trăsura a fost construită în 1840 pentru regele Christian al VIII-lea de către constructorul Henry Fife şi este acoperită cu foiţă de aur de 24 de carate.

Regina, în vârstă de 83 de ani, încoronată în 1972, a anunţat în direct la televiziune, în timpul discursului său tradiţional de Anul Nou, că intenţionează să abdice, luându-i prin surprindere pe mulţi dintre cei 5,9 milioane de locuitori ai acestei ţări.

UPDATE - Regina Danemarcei a anunţat că abdică, după 52 de ani de domnie: „Am decis că acum este momentul potrivit” / Locul ei va fi luat de prinţul moştenitor Frederik
CITEȘTE ȘI UPDATE - Regina Danemarcei a anunţat că abdică, după 52 de ani de domnie: „Am decis că acum este momentul potrivit” / Locul ei va fi luat de prinţul moştenitor Frederik

"Am fost şocată când am văzut că regina abdică. Am fost şi un pic tristă, pentru că este regină de 52 de ani şi credeam că va fi în continuare", a declarat Laura Zinkel, o studentă de 21 de ani, care a venit la palatul regal împreună cu mama sa pentru a o vedea pe regină. "Familia regală daneză este foarte accesibilă poporului danez, deoarece participă la lucruri destul de normale, ceea ce este extraordinar", a adăugat ea.

Regina s-a bucurat de-a lungul vieţii sale de un sprijin larg din partea publicului, care a descris-o ca fiind o personalitate plină de tact şi totodată creativă. "A fost o figură stabilă şi o mamă generoasă şi bună pentru noi toţi (danezii)", a declarat Bente Lundbak Pihl, în vârstă de 57 de ani, în timp ce privea trăsura împreună cu fiica sa.

Regina Danemarcei a proiectat adesea costume şi a făcut scenografie pentru piese de teatru şi balet care interpretează basmele celebrului autor danez Hans Christian Andersen.

Ea a devenit moştenitoarea tatălui său în 1953, la 13 ani, după ce un amendament constituţional a permis femeilor să moştenească tronul.

Margrethe a II-a va abdica la 14 ianuarie şi va fi urmată pe tron de fiul ei cel mare, care va deveni Regele Frederik al X-lea.

CITEȘTE ȘI Cine este Frederik, viitorul monarh al Danemarcei? Are un masterat în ştiinţe politice, iar porecla sa este "Pingo"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.