Coreea de Sud a anunţat luni un plan de indemnizare a cetăţenilor sud-coreeni victime ale muncii forţate în Japonia, în timpul războiului, cu scopul de a sparge ”cercul vicios” al contencioaselor dintre cele două ţări asiatice şi a le ”încălzi” relaţiile împotriva Coreei de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două ţări vecine sunt aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite în Asia şi au legături economice importante, însă relaţiile lor diplomatice sunt afectate cu regularitate de contensioase istorice de pe vremea brutalei colonizări japoneze a Peninsulei coreene (1910-1945).

Potrivit Seulului, aproximativ 780.000 de coreeni au fost puşi să muncească forţat în cei 35 de ani de ocupaţie japoneză, fără a lua în calcul femeile reduse la sclavie sexuală de către trupele nipone în al Doilea Război Mondial.

Noul plan al Guvernului de la Seul prevede încredinţarea unei fundaţii locale a grijii de accepta donaţii de la mari întreprinderi sud-coreene - care au beneficiat de reparaţii acordate de către Japonia în 1955 -, în vederea indemnizării victimelor.

Ministrul sud-coreean de Externe Park Jin şi-a exprimat ”speranţa ca Japonia să răspundă pozitiv deciziei noastre majore de azi, prin contribuţii voluntare ale întreprinderilor japoneze şi (prezentarea unor) scuze complete”.

”Cooperarea între Coreea şi Japonia este foarte importantă în toate domeniile diplomaţiei, economiei şi securităţii, în contextul actual al gravei situaţii internaţionale şi crizei mondiale dificile”, a subliniat ministrul, care vrea ”să rupă cercul vicios în numele interesului naţional”.

Acest nou plan de indemnizare oferă ocazia creării ”unei noi istorii a Coreei şi Japoniei, care să depăşească antagonismele şi conflictele, pentru a merge înainte”, apreciază Park Jin.

”RELAŢII SĂNĂTOASE”

Ministrul japonez de Externe Yoshimasa Hayashi a salutat luni planul sud-coreean, care va ajuta, în opinia sa, la ”restabilirea relaţiilor sănătoase” între cele două ţări.

Însă el a sugerat imediat că Tokyo nu va prezenta alte scuze Seulului, evocând o ”Declaraţie comună” din 1998 în care premierul japonez de atunci Keizo Obuchi şi-a exprimat ”remuşcările profunde” faţă de răul şi suferinţele cauzate de colonizarea japoneză a Peninsulei coreene.

Tokyo insistă de asemenea asupra faptului că un tratat bilateral semnat în 1955 - care le-a permis celor două ţări să stabilească relaţii diplomatice, iar Seulului să obţină reparaţii în valoare de câteva sute de milioane de dolari, sub forma unor subvenţii şi împrumuturi ieftine - a rezolvat orice contencios între cele două ţări cu privire la perioada colonială.

Într-un context de polarizare pe tema Războiului rus din Ucraina şi împotriva ameninţării Coreei de Nord, care deţine arma nucleară, preşdintele american Joe Biden a salutat imediat ”un nou capitol revoluţionar de cooperare şi parteneriat între doi dingtre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a lăudat ”anunţurile istorice” şi ”curajul” şi ”viziunea” guvernelor sud-coreean şi japonez.

Într-o hotărâre istroică, în 2018, Curtea Supremă a Coreei de Sud a ordonat anumitor întreprinderi japoneze să plătească compensaţii unei mâini de victime sud-coreene, o hotărâre care a reaprins contencioase şi a degradat relaţiile celor două ţări.

Japonia a impus în 2019 restricţii exporturilor în Coreea de Sud ale sute de produse şi compuşi chimici.

În semn de bunăvoinţă, Seulul a annţat luni că-şi suspendă o plângere la Organizaţi Mondială a Comerţului (OMC), în aşteptarea unor negocieri bilaterale în vederea ridăcării acestor restricţii.

”SCUZE”, MAI ÎNTÂI

Contensioasele istorice între cele două ţări s-au cristalizat mult timp în jurul problemei sclaviei sexuale în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

O majoritate a istoricilor estimează că până la 200.000 de femei - în principal originare din Coreea, dar şi din alte ţări asiatice, inclsuiv din China - au fost obligate să se prostitueze în case închise militare japoneze.

În 2015, Seulul şi Tokyo au încheiat un acord în vederea rezolvării ”definitive şi ireversibile” a acestei probleme. Japonia şi-a cerut scuze în mod oficial şi a creat un fond - în valoare de un miliard de yeni (aproape şapte milioane de euro - pentru supravieţuitori.

Însă Seulul a dat înapoi, din cauza lipsei unui consimţământ al victimelor.

Noul plan de indemnizare este susţinut de numeroase familii ale victimelor, dă asigurări Park Jin, care promite ca acestea să fie consultate ”una câte una” în vederea obţinerii ”înţelegerii lor sincere”.

Acest plan a provocat deja proteste puternice în rândul grupurilor victimelor, care cer o compensaţie financiară şi ca întreprinderile japoneze vizate să le prezinte în mod direct scuze.

”Semnificaţia anunţului de azi va fi măsurată în mare parte de ceea ce va face Japonia după aceea”, apreciază un profesro de la Universitatea Naţională din Seul, Benjamin A. Engel.

Minimum, prezentarea unor scuze de către Tokyo şi efectuarea unor donaţii de către două întreprinderi japoneze vor contribui la acceptarea acordului de către public, consideră el.

”Trebuie, mai întâi, să vă cereţi scuze”, denunţă o victimă, potrivit agenţiei de presă Yonhap. ”Eu nu voi lua bani care să pară a fi rezultatul cerşetoriei”, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.