Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a anunţat sâmbătă noaptea că are de gând să depună mărturie în faţa Comisiei de Informaţii a Senatului, după ce a fost numit în audierea directorului demis al FBI, James Comey. Sessions nu a precizat până acum dacă audierea sa de marţi se va face într-o şedinţă publică sau privată a Comisiei de Informaţii a Senatului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această mişcare sugerează o schimbare radicală faţă de planurile sale anterioare de a depune public o mărturie cu privire la bugetul departamentului Justiţiei.

În acest sens, politicianul se pune în prima linie a întrebărilor cu privire la contactele sale repetate cu ambasadorul rus de la Washington, precum şi a investigaţiei federale cu privire la implicarea hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, pentru a-l favoriza pe republicanul Donald Trump.

Sessions urma să depună mărturie marţi în faţa subcomisiilor pentru bugetul departamentului de Justiţie din Camera Reprezentanţilor şi Senat, dar această responsabilitate îi va reveni în schimb adjunctului Procurorului General, Rod Rosenstein.

”Unii membri ai publicului şi-au exprimat intenţia de a-şi concentra întrebările asupra unor probleme legate de investigaţia cu privire la implicarea rusă în alegerile din 2016, din care m-am recuzat personal şi pentru care adjunctul meu a numit un procuror special”, a scris Sessions.

De asemenea, acesta a precizat că Comisia de Informaţii a Senatului reprezintă cel mai potrivit forum de discuţie pentru a răspunde la întrebări cu privire la alegerile prezidenţiale şi Rusia.

Jeff Sessions s-a recuzat în urmă cu trei luni din ancheta federală cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale, după ce jurnaliştii Washington Post au dezvăluit că acesta a participat la întâlniri nedezvăluite cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak.

Departamentul de Justiţie a anunţat în urmă cu trei zile că recuzarea Procurorului General a avut legătură cu participarea sa la campania preşedintelui Donald Trump.

”A fost din acesr motiv şi doar din acest motiv”, se arată în comunicatul departamentului de Justiţie de la Washington.

Jurnaliştii CNN au dezvăluit ulterior că anchetatorii din Congres încearcă să stabilească dacă Sessions a avut o a treia întâlnire nedezvăluită cu Kisliak.

James Comey a sugerat în timpul audierii sale publice că senatorul din Alabama ar fi putut să aibă contacte adiţionale cu ruşii, înainte de a preciza în şedinţa privată că anchetatorii federaşi au obţinut interceptări ale ruşilor despre o posibilă a treia întâlnire dintre Sessions şi Kisliak.

Trump şi Sessions ar fi purtat o serie de discuţii aprinse în ultimele săptămâni, după ce Procurorul General s-a recuzat din ancheta Trump-Rusia.

În cele trei luni care au trecut de când s-a recuzat Sessions, intensitatea anchetei a crescut exponenţial, culminând cu decizia adjunctului secretarului Justiţiei de a numi un procuror special în poziţia lui Robert Mueller.

Atât Trump, cât şi Sessions au fost frustraţi, în contextul în care oficiali de la departamentul Justiţiei au apreciat că tweet-uri şi declaraţii de-ale lui Trump le-au creat probleme lui Sessions şi Rosenstein în urma concedierii lui Comey.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.