David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, şi liderii grupurilor politice au decis să organizeze o sesiune plenară extraordinară, pe 16 şi 17 aprilie, pentru a continua activitatea cu privire la măsurile speciale de combatere a pandemiei de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii la distanţă din dimineaţa zilei de joi, preşedintele Parlamentului şi liderii grupurilor politice (Conferinţa preşedinţilor) au convenit să convoace o sesiune plenară extraordinară pe 16 şi 17 aprilie la Bruxelles.

Agenda sesiunii cuprinde o dezbatere cu Consiliul şi Comisia şi un vot privind o rezoluţie referitoare la o acţiune coordonată a UE de combatere a pandemiei Covid-19 şi a consecinţelor acesteia. De asemenea, PE este pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situaţia creată de pandemie.

Conferinţa preşedinţilor a actualizat calendarul activităţilor PE introducând date suplimentare pentru reuniunile la distanţă ale organelor de conducere ale PE, ale comisiilor şi ale grupurilor politice.

Liderii grupurilor politice şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile de urgenţă adoptate recent în Ungaria.

Majoritatea grupurilor au solicitat preşedintelui Sassoli să transmită aceste preocupări într-o scrisoare adresată Comisiei, prin care să-i solicite evaluarea situaţiei şi să ia în considerare activarea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Această procedură ar permite UE să se asigure că valorile fundamentale europene nu sunt expuse riscurilor.

Măsurile de precauţie actuale adoptate de Parlamentul European pentru a limita răspândirea Covid-19 nu afectează activitatea legată de priorităţile legislative ale instituţiei. Activităţile de bază sunt reduse, dar sunt menţinute pentru a asigura menţinerea funcţiilor legislative, bugetare şi de control ale instituţiei.

Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanţă. Din motive legate de sănătatea publică, acesta va permite organizarea voturilor cu garanţii adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale şi gratuite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.