Agenţia britanică de informaţii MI5 a crescut la "sever" nivelul de ameninţare în Irlanda de Nord în ceea ce priveşte terorismului intern, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil, a anunţat marţi Marea Britanie, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chris Heaton-Harris, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, a precizat într-un comunicat că nivelul de alertă teroristă a fost ridicat de la "substanţial" la "sever", ca urmare a atacurilor recente împotriva unor agenţi de poliţie.

Un poliţist aflat în afara serviciului a fost grav rănit într-un atac armat luna trecută, într-un incident condamnat de guvernele de la Dublin şi Londra.

"Publicul ar trebui să rămână vigilent, dar să nu se alarmeze şi să continue să raporteze orice preocupare pe care o are Serviciului de Poliţie al Irlandei de Nord", a spus ministrul britanic pentru Irlanda de Nord.

Schimbarea vine la un an după ce Marea Britanie redusese nivelul de ameninţare pentru provincia sa la "substanţial", pentru prima dată în mai mult de un deceniu. De asemenea, vine înaintea celei de-a 25-a aniversări, luna viitoare, a acordului de pace din Vinerea Mare, care a pus capăt, în mare parte, "tulburărilor" -  cele trei decenii de violenţă ce au măcinat Irlanda de Nord de la sfârşitul anilor 1960.

La începutul acestei luni, preşedintele american Joe Biden a declarat că a acceptat o invitaţie din partea premierului britanic Rishi Sunak de a vizita Irlanda de Nord, iar Bill şi Hilary Clinton urmează să participe la evenimentele legate de aniversarea acordului din Vinerea Mare, încheiat în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.