Jurnalista Natalia Morari din Republica Moldova a publicat la 22 ianuarie un reportaj despre o presupusă filare a diplomaţilor ucraineni din Moldova de către Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), spunând că ar fi primit informaţiile de la serviciile ucrainene, ceea ce a dat naştere unor dezbateri aprinse. Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune însă că tot scandalul a fost creat intenţionat, pentru a crea tensiuni între Moldova şi Ucraina, şi este vorba despre o „provocare banală a Rusiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aceste mesaje trebuie interpretate ca o tentativă primitivă şi tradiţională deja a serviciilor secrete ruseşti de a porni o campanie media pentru discreditare, care are misiunea de a ciocni cele două ţări pentru a provoca unele reacţii şi declaraţii contondente”, a declarat Mihailo Podoliak pentru TVR Moldova într-un interviu ce va fi difuzat integral la 24 februarie, când se vor împlini doi ani de la invazia rusă.

Mai mult decât atât, Podoliak susţine că relaţiile dintre Chişinău şi Kiev sunt la un nivel foarte ridicat, iar asemenea tentative de învrăjbire nu pot ştirbi încrederea dintre cele două state vecine.

„Acum, există foarte multe canale de comunicare între guvernele noastre, la multe nivele. Această provocare nu face nici cât un ou clocit”, a declarat consilierul lui Zelenski. „Repet, este o provocare banală şi primitivă în stilul Federaţiei Ruse, nimic mai mult. O tentativă standard de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze o avalanşă de declaraţii negative.”, a explicat Mihailo Podoliak

În reportajul său, jurnalista Natalia Morari spunea că atât serviciile secrete din Ucraina, cât şi preşedintele Vladimir Zelenski au ştiut încă de la bun început că diplomaţii ucraineni sunt filaţi, dar acţiunile de spionaj ar continua şi în prezent.

A doua zi după ce jurnalista a făcut aceste afirmaţii, deputatul PAS (partidul de guvernământ - n.r.) Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat că este vorba despre o „provocare crasă”.

La începutul lunii februarie, a venit cu o reacţie şi ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko. Diplomatul s-a declarat sceptic în privinţa faptului că jurnalista ar fi primit informaţiile despre „filaj” de la serviciile secrete din Ucraina, după cum susţine aceasta. De asemenea, ambasadorul ucrainean a declarat că nu s-a simţit urmărit în ultima perioadă. Marko Şevcenko a sugerat, însă, că filarea diplomaţilor străini de către serviciile speciale ale ţării în care sunt acreditaţi, dar şi cele ale statului de origine, sunt o procedură obişnuită, scrie NewsMaker.

„O încercare de a dăuna relaţiilor dintre Moldova şi Ucraina”, a comentat şi preşedinta Maia Sandu informaţiile potrivit cărora SIS ar fila diplomaţi ucraineni. Preşedinta a declarat public că relaţiile dintre Moldova şi Ucraina „sunt bune” şi a dat asigurări că Chişinăul va consolida relaţiile dintre cele două state şi în continuare. „Avem nevoie unii de alţii”, a spus Sandu. 

CITEȘTE ȘI ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.