Serviciile ruse ar fi spionat pregătirea militarilor ucraineni în utilizarea de noi arme în două baze militare, inclusiv una administrată de armata americană, localizate în Germania, a relatat, vineri, cotidianul german Der Spiegel, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul militar german de contrainformaţii MAD ar avea ”indicii” cu privire la aceste operaţiuni de spionaj, potrivit Der Spiegel. Două baze militare ar fi fost monitorizate în special, respectiv baza Idar-Oberstein (Renania-Palatinat) şi cea din Grafenwöhr (Bavaria), administrată de armata americană.

Vehiculele serviciilor secrete ruse ar fi fost observate în apropierea intrării în baza militară din Idar-Oberstein, unde armata germană antrena militarii ucraineni în utilizarea obuzierului Panzerhaubitze 2000. La Grafenwöhr, forţele armate americane antrenau ucrainenii să utilizeze sistemele de artilerie occidentale.

Potrivit MAD, terenurile de antrenament au fost, de asemenea, survolate de mai multe ori de drone mici. Serviciile germane suspectează că Rusia a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor aflaţi în pregătire în Germania.

MAD se teme că serviciile ruse încearcă să elimine oponenţii care au fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania, sau posibili dezertori din forţele de securitate.

Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani, atribuite serviciilor ruseşti. Acestea din urmă sunt suspectaţi că au ordonat asasinarea unui oponent cecen de naţionalitate georgiană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.