Serviciile germane de informaţii interne au plasat gruparea ”Fluegel” (”Aripa”) - înfiinţată de membri ai Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) sub supraveghere ca organizaţie extremistă, dezvăluie DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fluegel este aripa extremistă a AfD, condusă de către Bjoern Hoecke, liderul formaţiunii în landul Turingia.

Hoecke şi alţi lideri AfD au fost acuzaţi frecvent de faptul că recurg la o retorică evocând trecutul nazist al Germaniei.

Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) monitorizează atât Fluegel, cât şi organizaţia de tineret AfD, din ianuarie 2019, în urma unor suspiciuni.

Surse au declarat pentru DPA că BfV crede că aceste suspiciuni se confirmă şi necesită supravegehrea Fluegel, ceea ce înseamnă că ofiţeri de informaţii s-ar putea infiltra în grupare.

Directorul BfV Thomas Haldenwang a anunţat joi că Fluegel este o orranizaţie extremistă dovedită, relatează The Associated Press.

Gruparea este condusă de către Hoecke şi Andreas Kalbitz din landul Brandenburg, situat tot în estul Germaniei.

Hoecke, binecunoscut prin poziţiile sale de extremă dreapta, a catalogat memorialul Holocaustului de la Berlin un ”monument al ruşinii”.

Haldenwang i-a declarat pe Hoecke şi Kalbitz ”extremişti de dreapta” şi a subliniat retorica împotriva islamului şi imigranţilor a lui Hoecke şi legăturile strânse ale acestuia cu alţi extremişti cunoscuţi.

”Acesta este un avertisment adresat tuturor inamicilor democraţiei”, a subliniat el, evocând trecutul nazist sumbru al Germaniei.

”Suntem uniţi şi acţionăm”, a avertizat el.

AfD a denunţat imediat măsura BfV.

Plasarea Fluegel sub supraveghere sporeşte presiunile asupra partidului şi ar putea consolida îndemnuri la scoaterea acestuia în afara legii.

Funcţionari publici care fac parte din Fluegel ar putea fi supuşi unor examinări minuţioase şi eventual unor sancţiuni disciplinare.

Guvernul Angelei Merkel s-a angajat să ia ameninţarea extremei drepte în serios în urma unei serii de atacuri în ţară, cel mai recent la Hanau, în apropiere de Frankfurt, unde un atacator a ucis prin împuşcatre nouă persoane de origine străină, după care şi-a ucis mama şi s-a sinucis.

Atacatorul nu avea legături cu AfD, însă partide au acuzat principala formaţiune din opoziţie în urma atacului, ceea ce a condus la o ”otrăvire” a discursului public.

AfD a publicat miercuri declaraţii ale unor lideri - care nu fac parte toţi din Fluegel - într-o încercare de a clarifica declaraţii pe care le-au făcut în trecut în criticarea islamului şi azilanţilor.

Hans-Thomas Tillschneider, un susţinător al Fluegel şi membru al Parlamentului landului Saxonia-Anhalt, şi-a apărat declaraţii pe care le-a făcut în 2017, prin care compara islamul cu ciupercile.

Tillschneider a anunţat că nu va mai face această comparaţie, apreciind că provoacă ”asocieri false”.

”Astfel, este important să subliniez că nu mai compar oamenii cu paraziţii, ci cu o societate paralelă”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.