Candidatul Die Linke (stânga radicală) Bodo Ramelow a fost ales miercuri, după o lună de paraliezie, ministru-preşedinte al landului german Turingia, după ce l-a înfruntat pe Bjorn Höcke de la Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) - fără ajutorul conservatorilor din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste alegeri pun capăt - provizoriu - unei crize politice care a luat amploare naţională şi a destabilizat CDU, sfâşiată de tentaţia de a susţine extrema dreaptă şi stânga radicală.

Ministrul-preşedinte în exerciţiu al landului, Ramelow, în vârstă de 64 de ani, a fost ales cu o majoritate relativă de 42 din cele 92 de voturi ale Parlamentul acestui land din fosta Germanie de Est, cu susţinerea Partidului Social Democrat (SPD. centru-stânga, la putere) şi Verzilor (ecologişti).

Conservatorii din CDU şi Liberalii din FDP s-au abţinut.

Ramelow l-a înfruntat în două tururi pe Höcke şi a fost ales în al treilea tur - după retragerea adversarului său.

Obosit, după mai multe săptămâni de blocaj şi negocieri în culise, el a depus jurământul după proclamarea victoriei sale.

CORONAVIRUS

În februarie, alegerea surprinzătoare a candidatului micului Partid Liberal (FDP) cu voturile CDU şi AfD a provocat un seism politic în Germania şi în rândul partidului lui Merkel, încălcând un tabu care datează din perioada postbelică.

În urma acestui scandal, liderul liberal a fost nevoit să renunţe în 24 de ore la funcţie, paralizând instituţiile.

Această criză politică a avut repercusiuni până la vârful CDU, iar protejata lui Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, a renunţat să mai conducă partidul şi să candideze la fotoliul de la Canelarie în 2021, din cauza lipsei de autoritate în faţa subordonaţilor săi din Turingia.

Iar până la urmă un adevărat blestem pare că a cuprins regiunea, una dintre cele mai defavorizate din Germania. Noul coronavirus ameninţă în ultimele ore dinainte organizarea scrutinului.

Un membru al grupului parlamentar CDU, care ar fi fost expus covid-19, a fost nevoit să fie supus depistării, care s-a dovedit, marţi seara, negativă. În caz contrar, alegerile ar fi fost amânate sine die.

Odată cu disiparea acestei ultime ameninţări, Ramelow l-a înfruntat pe Bjorn Höcke, liderul local al AfD.

Höcke, în vârstă de 47 de ani, este liderul facţiunii celei mai radicale a AfD - ”Aripa” -, supravegheată de serviciile de informaţii.

DILEMĂ

Împotriva migraţiei, această aripă a AfD nu ezită să pună în discuţie cultura spăşirii pentru crimele naziste, soclul identităţii germane postbelice.

Ramelow, care şi-a pierdut majoritatea de stânga în alegerile regionale din octombrie, a fost susţinut de SPD şi Verzi. Însă el nu a reuşit să convingă încă patru aleşi de la FDP sau CDU pentru a atinge majoritatea absolută de 46 de voturi şi a fi ales din primul sau al doilea tur de scrutin.

Partidul lui Merkel, care îşi alege la 25 aprilie un nou preşedinte şi probabil candidat la funcţia de cancelar anul viitor, a exclus până acum să voteze cu candidaţi extremei stângi, din cauza presupuselor legături ale acesteia cu fostul regim est-german.

Pentru a-i ajuta să-şi rezolve dilema, Ramelow le-a cerut ”să se abţină de la vot” în favoarea sa, subliniind că era pregătit să aştepte al treilea tur de scrutin, în care un candidat poate fi ales cu cel mai mare număr de voturi.

Candidaţii la succesiunea lui Kramp-Karrenbauer împărtăşesc un refuz de a vota atât cu extrema stângă, cât şi cu extrema dreaptă.

Este vorba despre Friedrich Merz - inamicul jurat al cancelarului Angela Merkel şi care încearcă să se adreseze surselor conservatoare ale partidului -, dar şi Armin Laschet - conducătorul landului Renania de Nord-Westfalia, considerat un moderat - şi Norbert Röttgen - un fost ministru al Mediuluii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.