Serviciile de informaţii militare olandeze au avertizat CIA anul trecut cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie lovite, a relatat, marţi, postul public de televiziune olandez NOS, fără a preciza sursa, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul s-a bazat pe o investigaţie comună a NOS şi a ppublicaţiilor germane Die Zeit şi ARD.

Statele Unite au primit anul trecut informaţii de la un aliat european potrivit cărora armata ucraineană plănuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, a relatat săptămâna trecută CNN, pe baza informaţiilor furnizate de trei oficiali americani.

Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât şi de aliaţii occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acesta este investigat de alte naţiuni europene.

Wall Street Journal (WSJ) a relatat marţi că CIA a avertizat anul trecut Ucraina să nu atace gazoductele Nord Stream după ce a primit informaţii despre un presupus plan ucrainean, citând oficiali familiarizaţi cu schimbul de informaţii.

CIA a primit informaţia de la serviciile de informaţii militare olandeze, au declarat oficialii pentru WSJ.

În raportul său, NOS a declarat că serviciul de informaţii militare olandez, MIVD, a reuşit să adune, într-o fază timpurie, informaţii detaliate despre un presupus complot ucrainean de a arunca în aer conductele. MIVD nu a oferit un comentariu pentru NOS, a precizat radiodifuzorul.

CIA şi ambasada Olandei în SUA au refuzat să comenteze pentru CNN, la fel ca şi MIVD şi guvernul ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.